Vijesti
Politika
Čović najavio apelaciju Ustavnom sudu zbog odluke CIK-a o popuni Doma naroda
07.01.2019. 12:00
Izvor: klix.ba
Čović najavio apelaciju Ustavnom sudu zbog odluke CIK-a o popuni Doma naroda
Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragan Čović poručio je da su na današnjoj sjednici Predsjedništva tog tijela, održanoj u Mostaru, zaključili da izborni zakon može mijenjati isključivo zakonodavac i da će zbog toga podnijeti apelaciju.
"Zaključili smo da idemo s apelacijom Ustavnom sudu vezanom za odluku Centralne izborne komisije o popunjavanju Doma naroda. Moramo riješiti pitanje izbornog zakonodavstva i osigurati legitimnost izbora predstavnika hrvatskog naroda", kazao je Čović.
Napomenuo je da žele osigurati legitimno predstavljanje i da je to osnova svega.
"Odluke mogu donositi predstavnici oba doma. Očekivanja nisu velika, ali je forma bitna, nismo tim zadovoljni. Isključivo Parlament može donositi takve odluke", poručio je Čović.
Poručio je da su u poziciji da ne mogu pokrenuti apelaciju u Kantonu Sarajevo, naprimjer, jer nemaju legitimnog predstavnika.
"To je apsurd cijele situacije. Mi ne tražimo ništa drugo nego da BiH bude funkcionalna država. Trenutno u KS nema nijednog Hrvata pa će se poslužiti jednim izborom koji će biti reda radi", istakao je on.
Naveo je da nastavljaju aktivnosti kako bi se što prije uspostavila vlast.
"Procijenili smo da su uvjeti nakon izbora stabilni. Ambijent se nije mijenjao od nekoliko mjeseci prije izbora do sada", istakao je on.
Istakao je da će poticati kolege iz bošnjačkih stranaka da im dokažu da je ovo nastavak etničkog čišćenja.
"Bez potpunog uvažavanja Ustavnog suda mi nećemo imati vlast na nivou Federacije BiH", rekao je predsjednik HNS-a.
Naveo je da je legitimno predstavljanje osnova, nešto na čemu će do kraja insistirati.
"Nama je partner onaj ko s nama želi graditi evropsku BiH", poručio je Dragan Čović.
Kada je riječ o formiranju vlastu, Čović napominje da ne vidi nijednog razloga da se vlast ne formira u svim kantonima gdje HDZ ima većinu i to do kraja januara.
"Prva vlada uspostavljena je u Zapadnohercegovačkom kantonu", podsjetio je Čović.