Vijesti
Politika
Čović branio Dodika, pa ponovio uvjet: Nema Vlade FBiH bez Izbornog zakona
22.01.2019. 12:00
Izvor: 24sata.info
Čović branio Dodika, pa ponovio uvjet: Nema Vlade FBiH bez Izbornog zakona
U Mostaru je danas održana sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora. Predsjednik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović je medijima rekao da je današnja sjednica bila priprema za Sabor koji se održava u subotu.
Najavio je da će na Hrvatskom narodnom saboru biti birani novi predsjednik, Predsjedništvo i Sud časti ove organizacije, poručivši da vjeruje da će HNS u subotu polučiti najbolje rezultate do sada.

Rekao je takođe kako je pripremljena radna verzija deklaracije koju treba da usvoji Hrvatski narodni sabor u subotu. Radna verzija dokumenta biće dostupna sutra.

''Deklaracija je sveobuhvatna i predstavlja jedan značajno složeniji dokument od svih koji smo do sada radili na HNS-u. Ovaj akt sadrži sedam kroz koje smo dotakli sve ono što mi jesmo u svom političkom izričaju kroz različite političke subjekte. Nema nijednog segmenta života u BiH koji nije dotaknut u deklaraciji, od EU puta, domovinskog rata, socijalne i ekonomske politike, jednakopravnosti, legitimnog predstavljanja. Jedna od tačaka deklaracije govori o presudama Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava i provođenju tih odluka. Pominje se sve što se tiče legitimnog predstavljanja kada je u pitanju Predsjedništvo BiH i Dom naroda FBiH, te Grad Mostar'', precizirao je Čović u izjavi za novinare.

Na pitanje novinara da li će se ponovo kandidovati za predsjednika HNS-a, Čović je odgovorio da će HDZ BiH predložiti svoje predstavnike za predsjedništvo ovog tijela.

''Uvjeren sam da će mene predložiti za predsjednika'', kazao je Čović.

Napomenuo je da je Predsjedništvo HNS-a danas razgovaralo i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, te implementaciji izbornih rezultata i očekivanjima u vezi sa uspostavljanjem vlasti na kantonalnim, kao i federalnom i državnom nivou.

Čović vjeruje da će u kantonima gdje HDZ BiH ima većinu vlast biti formirana do 10. februara.

Kako je kazao, ne žali da špekuliše o tome šta radi bošnjačka politička scena u procesu formiranja vlasti.

''Sužen je prostor za špekulaciju. Evidentno je da ćemo imati Dom naroda FBiH vrlo jasan, što će stvoriti preduslov da budžet FBiH za 2019. godinu bude usvojen i u ovom domu'', naglasio je Čović.

Za ovu sedminu najavio je razgovore sa predstavnicima međunarodnih institucija, prenose Vijesti.ba.

''Siguran sam da do nas neće biti ni kada je u pitanju formiranje Vijeća ministara BiH ni Vlade FBiH'', poručio je Čović.

Prema njegovim riječima, poznat je uslov za formiranje federalne Vlade.

''Taj uslov će postati sastavni dio dokumenta koji ćemo usvojiti na HNS. Bez izmjena Izbornog zakona BiH neće se moći desiti implementacija izbornih rezultata na federalnom nivou vlasti. Partneri sa kojima želimo graditi evroatlantsku budućnost BiH moraće razumjeti da nikada više nećemo moći doći u poziciju da neko bira naše predstavnike ili da imamo nelegitimne predstavnike Hrvata, šta god ko mislio o tome'', kategoričan je lider HDZ-a BiH.

Proces formiranja vlasti, smatra, ide mnogo brže nego što je očekivao nakon izbora, s obzirom na to da se nisu desile izmjene Izbornog zakona.

''Ako budu završene kantonalne vlade i Dom naroda FBiH, onda ne vidim nijednog razloga da vlast normalno ne funkcioniše. No, manjkavnosti izbornog procesa ćemo morati otkloniti. To je zadatak HNS-a i tu nema dvojbe'', mišljenja je Čović.

On je ponovio raniji stav da je za HDZ BiH prihvatljivo svako rješenje koje osigura legitiman izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda FBiH, prenose Vijesti.ba.

''Pozivamo partnere, prijatelje Bošnjake da razumiju da bez toga uslova teško ćemo napraviti bilo kakav iskorak. To se onda odražava na funkcionisanje države u cjelini'', rekao je Čović.

Na pitanje novinara da li je bilo razgovora sa bošnjačkim strankama, Čović je rekao da razgovora uvijek ima.

''Dogovorili smo se i sa predstavnicima zemalja iz okruženja i međunarodnih institucija i svih političkih stranaka da ne idemo u medije sa tim susretima. Izuzev saopštenja o sporazumu HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, sve drugo je ostalo u fazi razgovora. Tako će biti i ove sedmice'', rekao je Čović.

Osvrnuo se i na formiranje Vijeća ministara BiH, poručivši kako je jasno da ''dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH uslovljavaju predsjedavajućeg Milorada Dodika za neke stvari da bi oni njemu dali saglasnost za mandatara za Vijeće ministara BiH''.

''Mislim da se to ne smije dešavati, ako znamo da imamo unaprijed zadanog mandatara. Znamo da je to predstavnik srpskog naroda, pobjednik u RS. Sasvim je ločično bilo da i ova dva člana Predsjedništva BiH, koja su došla bošnjačkim glasovima, podrže takvu inicijativu i ne stvaraju bilo kakav prijepor dalje. Međutim, ako nastave tako... Bože moj. Vjerovatno će imati reakciju sa neke druge strane. Tu mi ništa posebno ne možemo učiniti'', zaključio je Čović.

Govoreći o sporazumu HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, on je poručio kako nema nejasnoća jer se, kako je ocijenio, radi o jednostavnom dokumentu sa nekoliko tačaka.

''Uopšteno smo kazali da smo se opredijelili da radimo zajedno na rješenju svih ključnih pitanja hrvatskog naroda u BiH. Sa te strane ne vidim bilo kakvih nesporazuma. Da li svako želi da imamo tu saradnju na ovom nivou, to je potpuno drugo pitanje i pitanje za svakog političkog subjekta, koji ovakve sporazume pravi za njega'', naveo je predsjednik HDZ-a BiH.