Vijesti
Politika
SBB: Odluke HNS-a su prijetnja ustavnom poretku i euroatlantskom putu BiH
28.01.2019. 12:00
Izvor: 24sata.info
SBB: Odluke HNS-a su prijetnja ustavnom poretku i euroatlantskom putu BiH
Savez za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine ocijenio je danas da relativiziranje ratnih zločina, negiranje utvrđenih historijskih činjenica i odbacivanje presuda za udruženi zločinački poduhvat donesenih pred najvišim međunarodnim sudom ne doprinosi građenju povjerenja među narodima u BiH.
Reagirajući saopćenjem za javnost na objavljene stavove Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u BiH, iz SBB-a su naglasili da ovakvi stavovi predstavljaju prijetnju njenoj cjelovitosti, ustavnom poretku i euroatlantskim putu.

Ponovili su da odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju već dvije i po decenije predstavljaju čvrstu historijsku i pravnu realnost, o čemu se više ne može i ne treba raspravljati.

"Žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu, međunarodna javnost i pravosudna struka drže se verificirane istine, protiv koje bilo čije političke deklaracije nemaju nikakvu objektivnu snagu ili važnost", saopćeno je iz SBB-a.

Napominju da je u trenutku eskalacije političke, ustavne i ekonomske krize, velikih problema s provedbom izbornih rezultata i deblokadom evropskog i euroatlanstkog puta BiH, posezanje za rezolutnim stavovima, vraćanjem u prošlost i jednostranim inicijativama koje produbljuju krizu, potpuno neprihvatljivo i krajnje neodgovorno.