Vijesti
Politika
Dodik: Zastoj zbog MAP-a, Izetbegović: Tražićemo srednje rješenje
07.03.2019. 12:00
Izvor: 24sata.info
Dodik: Zastoj zbog MAP-a, Izetbegović: Tražićemo srednje rješenje
U zgradi državnih institucija BiH okončan je sastanak lidera HDZ-a, SDA i SNSD-a – Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika, na kojem se razgovaralo o formiranju vlasti u državi.
"Do kraja mjeseca treba da dođe do formiranja Vijeća ministara. To je jaka poruka evropskim zvaničnicima da među nama nema nikakvih različitih stavova kada je u pitanju evropski put. Oko evropskog puta i mehanizma koordinacije nema neslaganja", kazao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nakon sastanka.

On je istakao da nijedna od stranaka ne spori ime Zorana Tegeltije iz SNSD-a za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Došlo je do zastoja jer je trenutak gdje se postavilo pitanje MAP-a kao prethodno pitanje Savjeta ministara.

“Ovo pitanje ne može dobiti saglasnost zbog niza razloga, ali racionalno je da to pitanje neće nestati samo zato što mi iz Republike Srpske smatramo da treba biti drukčije. Želim da kažem da uslovljavanje nije racionalno”, rekao je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, pitanje NATO-a u BiH ne može dobiti saglasnost zbog niza razloga.

''SDA, HDZ i svi u FBiH misle da se kreće prema NATO-u. To pitanje ne može dobiti saglasnost zbog niza razloga, ali racionalno je da to pitanje neće nestati samo zato što mi iz RS smatramo da treba biti drukčije. Želim da kažem da uslovljavanje nije racionalno. Petog oktobra ćemo potpisati sporazum o roamingu, kako bi imaju jefitniji roaming, a 2021. da se smanji cijena roaminga prema zemljama EU. Ako to ne uradimo, onda gubimo vrijeme i vejrovatno nekoliko godina. Želim da se zahvalim Komšiću i Džaferoviću što smo učinili napore i dogovorili se'', poručio je on.



Prethodno uslovljavanje na taj način ocijenio je apsolutno neracionalnim, te poručio da su principi na kojima se može zasnivati djelovanje Vijeća ministara ustavnost, zakonitost, socio-ekonomske reforme, agenda, evropski put, poštivanje onoga što je dogovoreno u BiH sa stanovišta izgradnje mreže autoputeva...

Dodik je pojasnio da je Predsjedništvo BiH danas zadužilo Vijeće ministara BiH da u roku od sedam dana dostavi prijedlog Sporazuma o smanjenju cijene usluga roaminga u javnim mrežama mobilne komunikacije u regionu Zapadnog Balkana, kako bi Predsjedništvo BiH odobrilo njegovo potpisivanje tokom drugog Digitalnog samita Zapadnog Balkana, koji će u Beogradu biti održan 4. i 5. aprila.

Najavio je da će Predsjedništvo BiH 5. aprila potpisati taj sporazum koji omogućava da sa svim zemljama u regionu imamo za 80 posto jeftiniji roaming, kao i da se od 1. januara 2021. roaming smanji i prema zemljama članicama EU, također za 80 posto.

- Ako to ne uradimo, onda gubimo vrijeme i vjerovatno nekoilko godina u tom pogledu. Dakle, ovdje je interes BiH, i svih ljudi ovdje, i dva entiteta i tri konstitutivna naroda. To što se to ne poklapa sa interesima nekim komercijalnih kompanija, to je neka druga priča. Ali želim da se zahvalim gospodinu Komšiću i gospodinu Džaferoviću na tome što smo kao članovi Predsjedništva učinili napor i možemo da pošaljemo jednu sasvim dobru poruku - dodao je Dodik.

Poručio je kako vjeruje da je moguće postići dogovor oko raspodjele resora i da to ne bi trebao da bude problem.

- Ono što se sigurno neće desiti je da se imenuje gospodin Tegeltija i da se bukvalno njegova kandidatura mrcvari kroz javnost, a da se to ne desi na kraju. Dakle, čitav dogovor mora da postoji, znači kandidat Tegeltija i na kraju znamo da ćemo tog i tog dana imati novo Vijeće ministara sa jasnom strukturom, i nikakve igre u tom pogledu neće biti moguće - kategoričan je Dodik.



Izetbegović je rekao da će se po pitanju MAP-a tražiti srednje rješenje kojim bi svi bili zadovoljni.

Prvi čovjek SDA Bakir Izetbegović nije htio odgovoriti direktno na novinarsko pitanje šta je razgovarao s Dodikom na temu promjene imena RS-a.

"Na prošlom sastanku sam s Dodikom razgovarao o tom pitanju, a šta sam mu rekao, to vam neću reći. Ako on hoće neka kaže", istakao je Izetebgović.

Kada je u pitanju najvažnije pitanje - aktivacija MAP-a - Izetbegović je istakao da tu stvar danas nisu uspjeli rasčistiti.

"RS definitivno ima pravo na politički stav, samo treba da ga efektira kroz državne institucije. Mi smo donijeli zakone i strategiju koji se odnose na aktivaciju MAP-a, a kada kažem vladavina zakona, podrazumijevam i taj zakon. Ali to ne znači da oni ne mogu biti promijenjeni, ako se nađe dovoljan broj ruku u državnom parlamentu, može se usvojiti ono za šta je zainteresirana RS koja ima svoje predstavnike na svim nivoima. Dakle, ne može entitetski nivo biti nadređen državi. Tu stvar nismo danas riješili, radit ćemo dalje na tome", kazao je nakon sastanka predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

"Odluka o vojnoj neutralnosti nije definitivna u smislu stava BiH, ali ono što jeste je da je ona odluka i vlasti i opozicije u parlamentu RS-a i ona je obavezujuća za sve nas koji radimo ovdje. U redu je da mi pokrenemo inicijativu i mi ćemo to uraditi da se promijene određeni akti koji su drukčije govorili vezano za vojnu neutralnost. To će biti prilika za poslije. To je upravo ono o čemu govorim, daj da završimo formiranje Vijeća ministara BiH, a kasnije ćemo razgovarati o tim temama", dodao je Dodik vezano za Izetbegovićev odgovr na pitanje oko poštivanja zakona vezanih za MAP.

Dodik je dodao kako ime RS-a ovaj put nije spominjano, ali da jeste prošli put, te da je Izetbegoviću jasno kakva je tu situacija.

"Inicijative o tome nma, pratimo tu situaciju i kada bude nešto promijenjeno oko toga mi ćemo javno reagovati i dati svoj stav", poručio je Dodik.

Izetbegović o partnerima

Budući da Dodik i Čović očekuju formiranje Vijeće ministara BiH do kraja marta, novinare je zanimalo da li Izetbegović dijeli njihov stav, te šta treba da se dogodi da bi član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović dao svoju saglasnost.

"Mi ćemo pokušati da proizvedemo papir koji će zadovoljiti stavove sve tri strane. Hoće li to biti moguće, vidjećemo. Sasvim sigurno to nije lako, ali na nama je da se potrudimo da nađemo srednje rješenje, koje će biti na linijama onoga o čemu smo sada govorili", poručio je Izetbegović.

On je ponovio da vladavina zakona podrazumijeva implementaciju svakog od zakona koji je usvojen.

"Tražićemo rješenje kojim ćemo svi biti relativno zadovoljni", naveo je Izetbegović.

Na upit novinara, Izetbegović je govorio i o mogućem partneru SAD za ulazak u koaliciju kako na državnom, tako i na federalnom nivou.

"Kao što sam već rekao, mislim da se polagano stvar kreće u smjeru da će to biti oni koji ne odbijaju da uđu u vlast. Od strane Bh. bloka za sada imamo stav da neće da uđu u vlast. Prema tome, ostaju oni koji to hoće", poručio je Izetbegović.

Na njegov odgovor, Dodik je u šaljivom tonu dodao: "Ako neće, šta ima veze".

Izetbegović očekuje i da će pitanje SDA-ovog partnera za ulazak u koaliciju biti riješeno takođe u martu.

"Ako smo uopšte u stanju da riješimo sve ove probleme, očekujem da će sve to biti riješeno u martu", kazao je on.

Uz konstataciju da se politički sistem u BiH zasniva na reprezentativnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda, Dodik je rekao da SNSD i HDZ razumiju Izetbegovićevu poziciju da ojača reprezentativnost bošnjačkog reprezentativnog tima.

"Srbi i Hrvati su to završili. Naravno da razumijemo potrebu i nama odgovara, što se tiče Bošnjaka, da najširi krug političkih predstavnika bude unutra. Ali mislim da je krajnje vrijeme da se to završi. Treba reći da Izetbegović ima kapacitet da donosi odluku u vezi sa formiranjem Vijeća ministara BiH i bez ovih ostalih", kazao je Dodik.

O pozicijama kasnije, ide nam dobro

Na pitanje novinara da li su tri stranke dogovorile pozicije u Vijeću ministara, Izetbegović je rekao da je na današnjem sastanku bilo riječi samo o ambicijama, ali da konkretnog dogovora nije bilo.

"Nadam se da ćemo do kraja ove sedmice imati proizveden papir, odnosno neki dogovor koji trasira put definitivnog dogovora", rekao je Izetbegović, odgovarajući na upit o narednom sastanku predstavnika triju stranaka.

Na to je Dodik dodao: "Treba biti iskren i reći da je Izetbegović preuzeo obavezu da napravi prijedlog tog papira".

Izetbegović i Dodik su odgovorili i na upit šta su ambicije SDA, SNSD-a i HDZ-a kada su u pitanju pozicije u Vijeću ministara BiH.

"Nemojte te detalje, zaista je to još difuzno", rekao je Izetbegović, a Dodik je u šaljivom tonu poručio: "Pustite nas, vidite da nam ide dobro. Šta ste sada navalili na to".