Vijesti
Politika
U toku sjednica Predsjedništva DF-a: Komšić bira između Bh. bloka i SDA
12.03.2019. 12:00
Izvor: klix.ba
U toku sjednica Predsjedništva DF-a: Komšić bira između Bh. bloka i SDA
Predsjedništvo Demokratske fronte (DF) trebalo bi na današnjoj sjednici donijeti konačnu odluku o tome da li će ova stranka ući u koaliciju sa SDA, HDZ-om i SNSD-om na državnom i entitetskom nivou.
Kako smo ranije pisali, vrh stranke na čelu s predsjednikom Željkom Komšićem trebalo bi danas da odredi naredne korake, u kojem pravcu će DF nastaviti svoje aktivnosti, tačnije da li će nastaviti učešćem u okviru Bh. bloka i opozicije ili će se odmetnuti i prihvatiti pozive iz SDA za učešće u vlasti.
Komšić je ranije u nekoliko navrata otvoreno kazao da je zainteresovan za ulazak u vlast, ali da to ne želi učiniti sam, odnosno bez ulaska SDP-a ili Naše stranke. Na drugoj strani predsjednici SDP-a i Naše stranke Nermin Nikšić i Predrag Kojović otvoreno su odbacili ovakav scenarij ističući kako im ne pada na pamet da koaliraju s etničkim strankama.
Ukoliko DF odluči da ipak krene u pregovore o formiranju vlasti, svoj stav o Komšiću kao koaliconom partneru morat će iznijeti i predsjednici HDZ-a i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik.
Posebno je zanimljivo što je DF uoči sjednice poslao obavještenje medijima u kojim jasno navodi kako ni Komšić, a ni bilo koji drugi član stranačkog rukovodstva, neće dati izjavu za medije po završetku sjednice.