Vijesti
Politika
Izetbegović: Za nekoliko dana imat ćemo širok "bošnjački segment", ima mjesta za sve iz Bh. bloka
13.03.2019. 12:00
Izvor: klix.ba
Izetbegović: Za nekoliko dana imat ćemo širok "bošnjački segment", ima mjesta za sve iz Bh. bloka
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović rekao je kako SDA i dalje ostaje otvorena za koaliranje sa svim članicama Bh. bloka.
Na pitanje o tome dokle se stiglo s principima koje je u ime SDA trebao dostaviti HDZ-u i SNSD-u, Izetbegović je odgovorio da je dostavio prijedlog izjave te da je dobio odgovore HDZ-a i SNSD-a.
"Vrlo smo blizu dogovora i nadam se da ćemo već početkom iduće sedmice imati dogovor i stvorene preduslove za formiranje Vijeća ministara BiH", kazao je Izetbegović.
Što se tiče jučerašnje sjednice Predsjedništva DF-a, Izetbegović je rekao da su srpski i hrvatski blok stranaka u BiH okupili skoro sve.
Uskoro formiranje bošnjačkog segmenta za vlast
"Neka i nama daju da okupimo što veći broj političkih stranaka koje su podržane bošnjačkim glasačkim tijelom. Što nas više bude u poziciji, to će reforme lakše ići. Mislim da ćemo za koji dan imati definisan širok bosanski ili bošnjački segment", rekao je Izetbegović.
On je istakao da u tom dijelu vidi i ostali dio Bh. bloka ukoliko i oni žele da se pridruže te da ne vidi nikakve probleme u tome. Kako kaže, stav SDA je da je bolje što je više stranaka u vlasti.
Novinari su Izetbegovića pitali i da li misli da će se SBB povući iz pregovora ukoliko započnu pregovori s DF-om. Lider SDA kazao je da ne vidi razloge zbog kojih bi SBB tako postupio ukoliko želi dobro ovoj zemlji.
Kako kaže, na papiru koji je ponudio HDZ-u i SNSD-u kao prioritet su stavljeni mir, sigurnost, stabilnost, nastavak procesa, briga o povratnicima, vladavina zakona i borba protiv korupcije. On je istakao da sve treba bazirati na ustavima i vladavini zakona pa tako i u vezi s MAP-om.
"Nemojte previše insistirati i neću vam dati precizne odgovore. Precizne odgovore nećete naći na tom papiru koji ćemo napraviti. Dopustite nam svima da spasimo obraz i nađemo neko rješenje i da ova zemlja nastavi naprijed", odgovorio je Izetbegović na direktno pitanje da li i dalje ostaje pri usvajanju ANP-a kao uslova za formiranje vlasti.