Vijesti
Politika
Čović o ulasku BiH u NATO: Uvažavamo interese i volju Srbije
09.04.2019. 12:00
Izvor: avaz.ba
Čović o ulasku BiH u NATO: Uvažavamo interese i volju Srbije
Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, doputovao je u Mostar na svečano otvorenje Međunarodnog sajma privrede.
Tokom posjete održao je sastanak s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, nakon kojeg su se obojica obratila medijima.
- Kao i svake godine, došao sam na poziv. Ovo je peti put zaredom da sam na Mostarskom sajmu, ne propuštam ovaj događaj niti jedne godine. Ovdje sam uvijek dobro dočekan, veoma sam zadovoljan, zahvalan sam gospodinu Čoviću na gostoprimstvu. Zadovoljan sam što i ove godine imamo srbijanske kompanije, koje su došle da se predstave na Mostarskom sajmu. Žao mi je što nisu brojnije, nadam se da će sljedeće godine naše prisustvo biti brojnije. Želim da vidim da se srbijanski proizvodi prodaju u Mostaru, Širokom Brijegu, Grudama, isto kao što želim da se proizvodi iz Mostara prodaju u Beogradu, Novom Sadu. Želim širu i bolju saradnju s BiH. Za nas je Bosna i Hercegovina jedan od ključnih vanjskotrgovinskih partnera - kazao je Aleksandar Vučić.
Vučić se, također, osvrnuo i na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o prekrajanju granica u regionu, o čemu je govorio u intervjuu za Espreso.rs.
- Ako me pitate šta Srbija misli o promjeni granica na Balkanu, mi smatramo da je veoma važno da svi poštuju teritorijalni integritet Srbije i Srbija poštuje teritorijalni integritet svih ostalih. Tako je bilo, nadam se da će tako i ostati. I zato sam smatrao nedoličnim izjave pojedinih političara iz Bosne i Hercegovine koji su rušili i krišili teritorijalni integritet Srbije u uvjerenju da je moguće da samo Srbija bude oštećena. Ja smatram da je to loša poruka i da niko, ni na koji način, ne treba kršiti bilo čiji teritorijalni integritet. Što se tiče odnosa prema BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbija nema nikakvih pretenzija, želja niti bilo šta slično - rekao je Vučić.
Kada je u pitanju saradnja s Miloradom Dodikom, Vučić je ustvrdio kako je ta saradnja uvijek bila dobra i u interesu Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.
- A što se tiče saradnje s Miloradom Dodikom, kao predsjedavajućim Predsjedništva BiH i doskora predsjednikom RS, naša saradnja je u interesu RS, BiH i Srbije uvijek bila dobra - naveo je Vučić. Vjerujem kako u budućnosti ta saradnja može biti još bolja i niko nije imao problema zbog dobre saradnje s Republikom Srbijom. Naprotiv, to naša trgovinska razmjena najbolje govori - kazao je predsjednik Srbije.
Dragan Čović je nakon sastanka kazao da su razgovarali o brojnim temama saradnje BiH i Srbije, našem priključenju Evropskoj uniji, privrednoj saradnji.
- Što se tiče dijela razgovora o NATO integracijama, tim temama ćemo se baviti još dugo vremena. Mi do kraja uvažavamo interese Republike Srbije i poštujemo volju izvršne vlasti kada je u pitanju taj dio integracija - kazao je Dragan Čović.
Nakon ceremonije, Vučić je posjetio gradilište Saborne crkve u Mostaru.
Dvadeset drugo izdanje međunarodne privredne manifestacije, čija je ovogodišnja zemlja partner Kina, otvorit će predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Na svečanosti, kojoj će prisustvovati brojni zvaničnici i delegacije zemalja regiona, obratit će se i Džang Šenfeng, dopredsjednik Kineskog vijeća za promociju međunarodne trgovine, kao i direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak.
Podsjećamo, Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, potvrdio je da neće ići na Sajam „zbog ranije preuzetih obaveza“.
On je najavio da će uskoro u Sarajevu biti održan sastanak s delegacijom SNSD-a te sastanak sa HDZ-om u Mostaru.
Izetbegović je dodao da se može pokrenuti proces formiranja vlasti u FBiH nakon što je DF potpisao koalicioni sporazum.