Vijesti
Politika
Islamska zajednica BiH: Odlučno demantiramo netačne tvrdnje Milorada Dodika
25.04.2019. 12:00
Izvor: avaz.ba
Islamska zajednica BiH: Odlučno demantiramo netačne tvrdnje Milorada Dodika
Islamska zajednica BiH demantirala je, kako se ističe, netačne tvrdnje predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o tome kako Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini kroz ugovor sa državom "traži mnogo veća prava" nego je to slučaj sa ugovorima koje su Katolička crkva i Srpska pravoslavna crkva već potpisale.
- Ugovor koji već više godina zbog političkih opstrukcija čeka na potpisivanje u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine nije prijedlog Islamske zajednice, već Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Tekst nacrta ugovora je rezultat rada dvije radne grupe, one iz Islamske zajednice i Vijeća ministara i na njemu su radili eksperti koji su sačinili prijedlog usaglašen sa najvišim međunarodnim standardima u ovoj oblasti.
U prijedlogu ugovora za Islamsku zajednicu se ne predviđa ništa više od onoga što je predviđeno i za druge dvije tradicionalne vjerske zajednice. Jedino po čemu se ovaj ugovor razlikuje su neke specifičnosti islamskog učenja kakve imaju i druge vjerske zajednice, što je prepoznato i u njihovim ugovorima sa državom - navodi se u saopćenju iz ureda reisu-l-uleme Kavazovića.
Istaknuto je da su se o sadržaju ovog ugovora pozitivno očitovale i ostale tri tradicionalne vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini i "njega osporavaju samo one politike koje rade na daljnjem sijanju nepovjerenja i koje ga koriste za dnevnopolitička previranja i politička ucjenjivanja".
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini još jednom apelira na sve političare, a posebno predstavnike državne vlasti da ovo pitanje ne politiziraju nego da mu pristupe kao pitanju osnovnih ljudskih prava i sloboda i da na taj način okončaju diskriminaciju prema muslimanima i Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini koja na ovaj način poprma i svoje institucionalne oblike, zaključuje se u saopćenju IZBiH.