Vijesti
Politika
Osmanović: SNSD i HDZ blokiraju formiranje vlasti i rad parlamenata
25.06.2019. 12:00
Izvor: vijesti.ba
Osmanović: SNSD i HDZ blokiraju formiranje vlasti i rad parlamenata
Osim što su jučerašnjim nedolaskom spriječili održavanje sjednice Doma naroda, SNSD i HDZ koordiniranom akcijom su blokirali i zakazivanje sjednice Predstavničkog doma PSBIH, ocijenio je predsjedavajući Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu PSBiH, zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović.
Po njegovim riječima, predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto (HDZ) je, protivno Poslovniku, ignorisala zahtjev Kluba SDA da zakaže sjednicu Predstavničkog doma, mada je poslovnička obaveza Kolegija Predstavničkog doma, na čelu sa Borjanom Krišto, da vodi proces konstituisanja komisija.
- Sve stranke, osim SNSD-a, dostavile su prijedloge za članove svih komisija Predstavničkog doma. Dakle, postoje uslovi da se imenuju komisije Predstavničkog doma, bez obzira na očigledni pokušaj SNSD-a da nedostavljanjem svojih kandidata blokira taj proces. Jasno je, naravno, da jedna stranka ne može blokirati dovršenje formiranja najvišeg zakonodavnog tijela i njegovih komisija, i to dobro zna i predsjedavajuća Krišto. Umjesto što pomaže SNSD-u u blokiranju rada PD, predsjedavajuća Krišto je dužna da postupi u skladu sa zahtjevom Kluba poslanika SDA i sazove sjednicu Predstavničkog doma, na kojoj bi se imenovale komisije i omogućio rad Predstavničkog doma - kaže Osmanović.
Naglašava da formiranje komisija, kao radnih tijela, znači okončanje formiranja Parlamentarne skupštine BiH.
- Nelogično je i neprirodno, i nezabilježeno u demokratskoj praksi bilo gdje u svijetu da se uporno traži formiranje izvršne vlasti, prije nego što je dovršeno formiranje zakonodavne vlasti. Tražimo od HDZ-a i SNSD-a da prestanu sa blokadama kako bi se moglo dovršiti formiranje zakonodavne, a zatim i izvršne vlasti u BiH - zaključio je Osmanović.