Vijesti
Politika
Sekretarima Parlamenta BiH istekao mandat, uskoro se očekuju nova imenovanja
10.12.2019. 12:00
Izvor: Klix.ba
Sekretarima Parlamenta BiH istekao mandat, uskoro se očekuju nova imenovanja
Čak dva od ukupno tri sekretara koji čine Kolegij Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH nalaze se na rukovodećim pozicijama uprkos tome što su davno trebali biti razriješeni.
Novi saziv Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uspio je u aktuelnom mandatu imenovati samo Gordanu Živković za sekretarku Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dok su na pozicijama sekretara Zastupničkog doma PSBiH i Zajedničke službe PSBiH ostale osobe koje je imenovao prošli saziv Parlamentarne skupštine BiH i koje više nemaju legitimitet da obnašaju rukovodeće pozicije.
Riječ je o sekretaru Zastupničkog doma PSBiH Marinu Vukoji koji je kadar HDZ-a BiH i sekretarku Zajedničke službe PSBiH Kenanu Vehaboviću, a koji je na ovo poziciju postavljen na prijedlog SBB-a. Vukoja je za sekretara imenovan 26. maja 2015. godine, a Vehabović 15. juna 2016. godine.
Zakon o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine u članu 18. jasno kaže da "mandat sekretara domova i sekretara Zajedničke službe ne može biti duži od mandata saziva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, s tim što iste osobe mogu biti ponovno birane na istu dužnost, a njihova prava i obaveze se uređuju aktom o organizaciji Sekretarijata Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine".
Iako se u aktuelnom Kolegiju Sekretarijata PSBiH nalazi samo jedna osoba koju su izabrali parlamentarci iz trenutnog saziva državne zakonodavne vlasti na zvaničnoj web stranici Parlamentarne skupštine BiH predstavljeno je da su i Vukoja i Vehabović članovi Kolegija Sekretarijata u sazivu od 2018. do 2022. godine.Očekuje se da će predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH Denis Zvizdić zajedno sa svojim zamjenicima Borjanom Krišto i Nebojšom Radmanovićem u skorije staviti razmotriti izbor i imenovanje novog sekretara Zastupničkog doma PSBiH. Aktuelni sekretar Marin Vukoja, koji uživa povjerenje HDZ-a, ima veliki šanse da ponovo bude izabran za novog/starog sekretara Zastupničkog doma PSBiH.
Što se tiče sekretara Zajedničkih službi Parlamentarne skupštine BiH, velika je vjerovatnoća kako će ova pozicija pripasti kadru Stranke demokratske akcije (SDA), a koja je već napravila ogromne ustupke DF-u i SBB-u kada je riječ o raspodjeli ministarstva u Vijeću ministara BiH.
Proces izbora dva sekretara može biti završen jako brzo s obzirom na to da je nedavno napokon odblokiran rad državne zakonodavne vlasti.