Vijesti
Politika
SDA i HDZ danas o formiranju Vijeća ministara i Vlade FBiH
12.12.2019. 12:00
Izvor: vijesti.ba
SDA i HDZ danas o formiranju Vijeća ministara i Vlade FBiH
U Sarajevu bi danas u 15 sati, u zgradi Parlamenta BiH, trebao biti održan sastanak delegacija SDA i HDZ-a BiH, predvođenih liderima Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.
Prema ranijim najavama, teme sastanka bi trebale biti formiranje Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH, s tim da bi za izbor novog saziva entitetske Vlade prvo trebalo izabrati predsjednika FBiH i dvoje potpredsjednika. Taj detalj daće i odgovor na pitanje hoće li i Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH biti formirani do kraja godine.
Naime, iz HDZ-a su nedavno poručili da je prije formiranja vlasti u FBiH neophodno napraviti „niz dogovora", koji se odnose na restrukturiranje Vlade FBiH, a naročito na izmjene Izbornog zakona BiH. Iz SDA su ranije azali kako se Vlada FBiH treba formirati bez ikakvog uvjetovanja i paralelno s formiranjem Vijeća ministara.
Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, izabran na tu poziciju 5. decembra, dobio je ove sedmice liste kandidata za ministre i njihove zamjenike u državnoj vladi od stranaka iz Republike Srpske te od HDZ-a.
Ranije je najavljeno da će sastanak u petak održati i lideri SBB-a, SDA i DF-a, Fahrudin Radončić, Bakir Izetbegović i Željko Komšić.