Vijesti
Politika
U Sarajevu počeo sastanak Izetbegovića, Radončića i Komšića
13.12.2019. 12:00
Izvor: vijesti.ba
U Sarajevu počeo sastanak Izetbegovića, Radončića i Komšića
U sarajevskom hotelu Bristol počeo je sastanak predstavnika Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Demokratske fronte (DF).
Delegacije predvode stranački lideri Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić, prenose Vijesti.ba.
Kako je ranije najavljeno, bit će razgovora o formiranju novog saziva Vijeća ministara BiH, Vlade Federacije BiH, ali i o Vladi Kantona Sarajevo.
Pred početak sastanka nije bilo izjava za medije, a očekuje se da se Izetbegović, Radončić i Komšić novinarima obrate po njegovom završetku.
Podsjetimo, lideri SDA Izetbegović i HDZ-a BiH Dragan Čović sastali su se jučer, također u Sarajevu, ali konkretnih dogovora nije bilo.
Izetbegović je istakao da SDA smatra da treba odmah imenovati Vladu FBiH zajedno s Vijećem ministara BiH, ali da se HDZ BiH s tim ne slaže.
- Ne možemo formirati čitavu federalnu Vladu u jednom danu, ali možemo imati novog predsjednika FBiH i njegove zamjenike i krenuti u proces - kazao je Izetbegović.
Najavljujući današnji sastanak s Radončićem i Komšićem, naglasio je kako vjeruje da će ove tri stranke postići dogovor po vertikali, uključujući i Vladu KS.
- Vidjet ćemo pozicije ovih stranaka. Naš stav je da HDZ treba da napravi neki iskorak, jer se stiče utisak da se stvaraju neki pritisci. SDA neće pristati na to - poručio je Izetbegović.