Vijesti
Politika
Osmanović: SDA Će Podržati Samo Kandidate Koji Prođu Provjere U SIPA-I I CIK-U
20.12.2019. 20:00
Izvor: cafe.ba
Osmanović: SDA Će Podržati Samo Kandidate Koji Prođu Provjere U SIPA-I I CIK-U
Svi kandidati koji dobiju podršku i budu imenovani moraju da rade u interesu građana i da se striktno pridržavaju zakona. Predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović je u izjavi za Fenu komentarisao prijedloge za sastav novog saziva Vijeća ministara, uključujući i kandidaturu Mlađena Božovića za ministra ljudskih prava i izbjeglica.
– U toku su provjere koje vrše nadležne institucije Bosne i Hercegovine. SDA će podržati samo one kandidate koji prođu provjere u SIPA-i i CIK-u koje su u toku. Na temelju provjera u institucijama ćemo zauzeti naš stav. Da budem sasvim jasan, bilo koji kandidat za kojeg se eventualno utvrdi da ne zadovoljava zakonske kriterije, neće dobiti našu podršku – naveo je Osmanović.
Po njegovim riječima, svi kandidati koji dobiju podršku i budu imenovani moraju da rade u interesu građana i da se striktno pridržavaju zakona. Ako u bilo kojem trenutku neko od njih bude postupao protiv zakona ove države, mora da zna da će mu biti uskraćena podrška i pokrenuta procedura smjene.– Od početka ovog procesa, insistirali smo na vladavini zakona. Za nas je, kada je u pitanju imenovanje Vijeća ministara, prvi prioritet slanje Programa reformi u sjedište NATO štaba u Briselu. U ovom trenutku ne postoji ništa važnije od početka implementacije reformi u sektoru odbrane i nastavka euroatlantskih integracionih procesa, u skladu sa ciljevima naše vanjske politike – kazao je Osmanović.