Vijesti
Politika
Komisija dala zeleno svjetlo Parlamentu BiH da danas potvrdi novo Vijeće ministara
23.12.2019. 12:00
Izvor: Klix.ba
Komisija dala zeleno svjetlo Parlamentu BiH da danas potvrdi novo Vijeće ministara
Komisija za pripremu i izbor Vijeća ministara BiH dala je "zeleno svjetlo" Predstavničkom domu Parlamenta BiH za imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH.
Sedam članova je bilo "za", četiri su bila protiv, dok je jedan član Komisije bio suzdržan.
Predsjedavajući Komisije Halid Genjac je kazao da su obavljeni intervjui sa svim kandidatima koje je nominovao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija. "Radi se o 8 kandidata za pozicije ministra i 9 za zamjenike. Jedan kandidat za ministra nije nominiran, radi se o poziciji za ljudska prava i izbjeglice i jedan zamjenik. Odlučivali smo samo o onima koje je dostavio gospodin Tegeltija", kazao je Genjac.
On je istakao da su se članovi izjasnili o davanju preporuke Predstavničkom domu da se potvrdi imenovanje kandidata koje je predložio Zoran Tegeltija. Komisija je danas brojala 13 članova s obzirom da se Staša Košarac izuzeo iz rada u komisiji i pri glasanju s obzirom da je on jedan od kandidata za ministra.
Do imenovanja novog saziva vijeća ministara BiH ostao je još jedan korak, a on bi trebao biti napravljen na hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je predviđeno potvrđivanje imenovanja ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.