Vijesti
Politika
Odgođena sjednica Predstavničkog doma o stanju u zdravstvu
21.01.2020. 12:00
Izvor: vijesti.ba
Odgođena sjednica Predstavničkog doma o stanju u zdravstvu
Odgođena je tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH o stanju u oblasti zdravstva u FBiH, koja je bila zakazana za 28. januar.
Novi termin bit će utvrđen nakon što Vlada FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva dostave sve materijale relevantne za raspravu.
To je danas saopćio predsjedavajući Predstavničkog doma Mirsad Zaimović navodeći da Federalno ministarstvo zdravstva, kako ga je izvijestilo, nije u stanju prikupiti i dostaviti tražene informacije za održavanje tematske sjednice, te predlažu prolongiranje održavanja sjednice.
Resorno ministarstvo se zbog pripreme materijala za navedenu sjednicu obratilo i kantonalnim ministarstvima zdravstva.
- Napominjemo da se sva izvješća o radu zdravstvenih ustanova i zavoda zdravstvenog osiguranja za 2019. godinu usvajaju do konca veljače 2020. godine. Slijedom toga, u ovako kratkom roku ne možemo pripremiti cjelovit materijal za tematsku sjednicu s predloženim dnevnim redom, bez sudjelovanja kantonalnih organa vlasti, kao i bez traženih izvješća o poslovanju zdravstvenih ustanova i zavoda zdravstvenog osiguranja - obrazložio je federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić zbog čega je prolongirana ova tematska sjednica.
Dnevnim redom predloženo je razmatranje stanja u oblasti zdravstva s prijedlogom mjera i stanja u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu s posebnim osvrtom na liječenje pacijenata te odlazak velikog broja liječnika specijalista.