Vijesti
Politika
Skupština USK nakon smjene Agana Bunića već dva i po mjeseca bez predsjedavajućeg
06.02.2020. 20:00
Izvor: Kilx.ba
Skupština USK nakon smjene Agana Bunića već dva i po mjeseca bez predsjedavajućeg
Prošla su dva i po mjeseca otkako je Skupština Unsko-sanskog kantona bez predsjedavajućeg, a nakon što je sa 16 glasova "za" s te pozicije smijenjen Agan Bunić. Klubovi još uvijek nemaju nikakvih prijedloga za novog predsjedavajućeg.
Iako je predsjedavajuća Kluba poslanika Bošnjaka Ilda Alibegović dala rok od tri dana za dostavljanje prijedloga kandidata, do sada još niko nije iznio svoj prijedlog. Prema riječima Rasima Pajića, predsjednika Kluba ASDA u Skupštini USK, nema dovoljno "ruku" koja bi bila većina i podržala prijedlog.
"Imamo zamjenika predsjedavajućeg koji obavlja tu funkciju, zastupnici nisu nešto posebno baš ni zainteresovani da taj problem riješe", rekao je Pajić.
Iako su trebali biti održani sastanci predstavnika stranaka u Skupštini na kojima bi se razgovaralo o prijedlogu za kandidata, ti sastanci nisu realizovani.
"Kao što je svima poznato, predstavnici vladajuće koalicije i uprkos našim najavama da ćemo podržati njihovog kandidata, nisu do sada iznijeli nijedan prijedlog. Zaista ne želim špekulisati šta se događa unutar koalicije i da li u vezi ovog pitanja postoje neki nesporazumi. Međutim, nije dobro da rukovodstvo Skupštine ostaje nepopunjeno jer umanjuje legitimitet odluka koje Skupština donosi. Ako vladajuća koalicija nema odgovarajućeg kadra, ne isključujem da će Klub SDA predložiti svog kandidata za ovu poziciju", rekao je šef Kluba SDA u Skupštini USK Jasmin Musić za Klix.ba.
Bivši predsjedavajući Agan Bunić rekao je da je SDA s Laburistima "obezglavila" Skupštinu što nije dobro te da su, kada su već rušili njega s ostalim ljudima trebali ponuditi drugo rješenje.
Na pitanje da li bi, ukoliko mu ponude, ponovo prihvatio tu poziciju, Bunić je odgovorio:
"Naravno da bih jer svi oni razlozi koji su bili kod te smjene u vrijeme medijske euforije svi ti razlozi ne stoje, to danas vidimo. Ukoliko većina odluči i usaglasimo na nivou političkih partija ja sam ponovo spreman biti na čelu Skupštine".