Vijesti
Politika
Pravni titular državnog zemljišta je BiH, zamjena teza u RS
17.02.2020. 20:00
Izvor: Vijesti.ba
Pravni titular državnog zemljišta je BiH, zamjena teza u RS
Poslanik Poslaničke grupe "Zajedno za BiH" Edin Ramić rekao je večeras u Narodnoj skupštini Republike Srpske da je pravni titular državnog zemljišta država Bosna i Hercegovina te da je potpuna zamjena teza da neko nekome otima zemljište.
Kazao je da je opšta društvena svojina u BiH devedesetih godina činila 53,3 posto od ukupne površine BiH, a od toga šume 35 posto, pašnjaci 11 posto, vode, putevi i slično oko sedam posto itd.
- Površina zemljišta koja je bila u svojini građana je bila 46,7 posto. Pravni titular cjelokupnog državnog vlasništva je država. To zemljište pripada svima. Mi smo na posebnim sjednicama parlamenta RS uvijek suočeni da se dolazi ovdje sa nekim netačnim podacima – kazao je on.
Dodao je da Ustavni sud BiH nije rekao kako će se ovo pitanje riješiti.
- On je samo rekao da je to nadležnost BiH - rekao je Ramić u obraćanju entitetskom parlamentu tokom rasprave o odluci Ustvanog suda u vezi poljoprivrednog zemljišta RS.
Negirao je da "SDA koristi Ustavni sud BiH kao instrument svoje politike", već samo ustavne odredbe koje ima na raspolaganju da zaštiti vladavinu prava.
- Poljoprivredno zemljište koje je po svojoj prirodi javno dobro po sili zakona ne može postati vlasništvo RS – rekao je Ramić.
Lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će u četvrtak biti predat zakon o Ustavnom sudu BiH o odlasku stranih sudija.
Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić je tokom rasprave kazao da u dokumentu Program reformi piše da se vojna imovina knjiži na BiH.
- To je dokument identičan ovoj odluci Ustavnog suda BiH – ustvrdio je Stanić.
Poslanik PDP-a Igor Crnadak je rekao da treba biti oprezan prilikom izjava, kao što je ona koju je danas dao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
- Goodbye BiH? Uredu. Ako to može bez mobilizacije, plača majki i djece, ja sam za - rekao je Crnadak.
Poslanik u Klubu SDS-a Nebojša Vukanović je pitao kako parlament raspravlja o odluci Ustavnog suda BiH koja nije objavljena.