Vijesti
Politika
Sutra nastavak redovne i posebna sjednica Narodne skupštine RS
25.02.2020. 20:00
Izvor: vijesti.ba
Sutra nastavak redovne i posebna sjednica Narodne skupštine RS
Razmatranjem Nacrta zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku sutra će biti nastavljena sjednica Narodne skupštine RS (NSRS), a u poslijepodnevnim satima na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika najavljeno je i posebno skupštinsko zasjedanje.
- Zakonom o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku propisuje se pravo stranke na novčano obeštećenje i nadoknadu imovinske štete zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku.
Pravo na zaštitu prava na suđenje u razumnom roku ima svaka stranka u sudskom postupku koja smatra da sud nije u razumnom roku odlučio o njenom pravu ili obavezi, sumnji ili optužbi za krivično djelo, a pravo i dužina trajanja razumnog roka utvrđuju se u skladu s praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu - rekao je ministar pravde Anton Kasipović.
Poslanici su tokom današnjeg rada razmotrili izmjene i dopune Zakona o štrajku, koji se usklađuje sa Zakonom o radu, koji više ne poznaje pojam „većinski reprezentativni“ sindikat i udruženje poslodavaca organizovanih na nivou RS.
Poslanica PDP-a Gordana Vidović smatra da radnici ni s tim izmjenama zakona neće moći da ostvare svoja prava, jer nema suštinskih izmjena.
Obavljena je rasprava i o Nacrtu zakona o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturiranju, privrednih društava i preduzetnika u RS-u.
Razlozi za donošenje tog zakona proizlaze iz potrebe za izvršenjem obaveza utvrđenih u više dokumenata, uključujući Program ekonomskih reformi RS, Reformsku agendu BiH, kao i Pismo namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).
Na dnevnom redu redovnog zasjedanja je još osam tačaka, među kojima i izmjene zakona o radnim odnosima u državnim organima i o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave, kojima bi trebalo da se ukine „bijeli hljeb“ za funkcionere u RS.
U Banjoj Luci sutra će biti održana i posebna sjednica enitetskog parlamenta na zahtjev člana Predsjendištva BiH Milorada Dodika, koji traži da NSRS potvrdi njegov stav da je posjeta crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića BiH i raspoređivanje Frontexa na bh.granicu, štetno po vitalni interes RS.