Vijesti
Politika
VLADA FEDERACIJE BiH JE PREDUZELA MJERE POMOĆI
20.03.2020. 20:00
Izvor: slobodnabosna.ba
VLADA FEDERACIJE BiH JE PREDUZELA MJERE POMOĆI
Na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH usvojen je niz mjera, koje imaju za cilj ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa na ekonomiju. Između ostalog, premijer FBiH Fadil Novalić pojasnio je da će Vlada formirati tri fonda, čija ukupna vrijednost može dosegnuti milijardu KM.
Pored toga, Vlada FBiH je uplatila i 30 miliona za kliničke centre, nakon čega je naišla na kritike iz Bihaća i Zenice, jer ta sredstva ne predviđaju te kantonalne bolnice. Novalić je amortizirao te kritike uplatom 21 miliona svim kantonima i općinama, što uključuje i ZDK i USK, te je kazao da nijedna veća bolnica neće biti zaboravljena.
Povukao i mjeru moratorija na vraćanje kreditnih rata u iduća tri mjeseca za sve građane-pojedince, ali i za najpogođenija preduzeća. Također, Federacija BiH je povukla poteze i preko svojih javnih preduzeća poput BH Telecoma, koji je uplatio milion maraka za nabavku respiratora, kao i Elektroprivrede koja garantuje svim ljudima snadbijevanje električnom energijom u vrijeme vanrednog stanja.
Poređenja radi, Vlada RS Radovana Viškovića nije povukla nijednu takvu mjeru. Nema nikakvih dodatnih miliona zdravstvu i ekonomiji, a jedino je Dodik nakon Novalićevog poteza najavio da ima «opredjeljenje» da dijelu građana stavi moratorij na kredite, ali to još uvijek nije učinjeno u entitetu RS. Dok Vlada FBiH i najavljuje neke mjere i poduzima konkretne poteze, uplaćujući milione pomoći, kantonalne vlade su zasad uspavane, a niko ih još uvijek ne kritikuje. To zvuči prilično šokantno, ako imamo u vidu činjenicu da kantoni svi zajedno imaju novca koliko i sama Vlada FBiH.
Slična stvar je i sa općinama, posebno onim ekonomski razvijenim, koje za sada u najvećoj mjeri spavaju. Jedan od rijetkih načelnika općina koji je podržao zdravstvo jeste načelnik Centra Nedžad Ajnadžić, iako se u saopćenju općine ne navodi koliko je sredstava uplaćeno.
Svijetla tačka je Općina Kakanj koja je, prema danas objavljenim informacijama, pripremila finansijsku injekciju za spas radnih mjesta. Za mart je u Kaknju predviđeno 200.000 KM pomoći za više od 180 malih poduzetnika.
Za očekivati je da se dio pritiska usmjeri prema općinama i kantonima, i to onim najbogatijim kako bi ih pokrenula na akciju. Mnoge od stvari koje su planirali finansirati (kulturne manifestacije i sl.) su već otkazane, i nema razloga da se čeka da se taj novac usmjeri prema ljekarima koji se bore za ljudske živote.