Vijesti
Politika
Vlada ZDK izradila rebalans budžeta, koji bi mogao biti usvojen u petak
06.04.2020. 20:00
Izvor: vijesti.ba
Vlada ZDK izradila rebalans budžeta, koji bi mogao biti usvojen u petak
Vlada ZDK-a trebala je sutra održati sjednicu, ali Ganić ističe da su je pomjerili za srijedu, do kada očekuju da će stići i odobrenje rebalansiranog budžeta od Federalnog ministarstva finansija. Nakon toga će rebalansirani budžet uputiti prema Skupštini ZDK.
- Ovo je prvi ovogodišnji rebalans, ali s obzirom da je izvjesno da će punjenje biti znatno manje nego su bila predviđanja kada smo ga kreirali, jasno je da ćemo biti prisiljeni uraditi i novi rebalans. Tada ćemo, zbog očekivanog znatno manjeg punjenja budžeta, morati umanjivati i stavke po svim resorima, odnosno ministarstvima - najavljuje Ganić.
Skupština ZDK-a trebala bi zasjedati već u petak, 10. marta, čime bi taj kanton, prema preporuci Vlade Federacije BiH, bio prvi kanton koji je izradio i usvojio rebalans budžeta za 2020. godinu, a u skladu s vanrednim okolnostima zbog pandemije.
- Težište je stavljeno na osiguravanje sredstva za zdravstvo, privredu i poljoprivredu. Tako smo za Kantonalnu bolnicu Zenica i određene zdravstvene ustanove odobrili preko 2,5 miliona KM za nabavku medicinske i zaštitne opreme, namijenjene isključivo za borbu protiv koronavirusa.
Kroz rebalans ćemo za KBZ opredijeliti još 1.655.000 KM, da bi ova ustanova mogla kupiti i drugu opremu potrebnu za liječenje pacijenata. Dodatno ćemo KBZ-u direktno doznačiti još 200.000 KM za nabavku zaštitne opreme - najavljuje Ganić.
Planirano je još i 600.000 KM za nabavku opreme za domove zdravlja u tom kantonu, dok će 1.760.000 KM biti prebačeno Kantonalnoj upravi civilne zaštite za nabavku opreme za KBZ, Opću bolnicu Tešanj, Ministarstvo unutrašnjih poslova te Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove.
- Dodatnih 3,5 miliona KM planirali smo i za podršku privredi. Ranije smo za te namjene već bili planirali dva miliona u budžetu Ministarstva za privredu.
Usvojenim izmjenama Zakona o poticanju razvoja male privrede, omogućili smo da i ta sredstva možemo iskoristiti za podršku privredi pa bi transfer za privredu u ovoj fazi trebao biti 5,5 miliona KM - napominje Ganić.
ZDK-a ima 1,5 miliona KM sredstava u kreditno-garancijskom fondu za podršku privredi, a premijer Ganić ističe da su usvojili zaključak kojim je naloženo “da se hitno krene u izmjenu uslova i potpisivanje Aneksa ugovora s ASA Bankom”, da bi ta sredstva bila operativna pod značajno povoljnijim uslovima.
Preraspodjelom u budžetu osigurano je i dodatnih 500.000 KM za podršku proljetnoj sjetvi, što s ranije predviđenih tri miliona KM, budžet za poljoprivredne podsticaje podiže na ukupno 3,5 miliona KM.
- Neke ćemo podsticaje pojačati. Posebno plasteničku proizvodnju, jer želimo da proizvedemo što više hrane za naše potrebe, pošto već postoje problemi oko uvoza - ističe Ganić.
Unutrašnjim preraspodjelama u budžetu, ranije su za 500.000 KM povećana i sredstva za boračku populaciju, a po osnovu Uredbe o egzistencijalnoj naknadi. Tako će sredstva za ovu namjenu iznositi ukupno pet miliona KM.
Kolegij Skupštine ZDK održao je danas sjednicu, na kojoj se raspravljalo o dopuni Poslovnika o radu Skupštine i Kolegija Skupštine ZDK, koje za cilj imaju osiguranje pretpostavki da se, a u slučaju vanrednih okolnosti ili prirodnih nepogoda, sjednice oba tijela mogu održavati i uz pomoć informacionih tehnologija.
Predsjedavajući Ćazim Huskić najavio je da će za sazivanje naredne, hitne sjednice Skupštine ZDK sačekati rebalansirani budžet te da će na toj sjednici na dnevnom redu biti i tačka: „Dopuna Poslovnika o radu Skupštine i Kolegija Skupštine ZDK“.