Vijesti
Politika
Dom naroda odobrio kredite Federaciji BiH za hitne mjere na suzbijanju virusa
04.05.2020. 20:00
Izvor: vijesti.ba
Dom naroda odobrio kredite Federaciji BiH za hitne mjere na suzbijanju virusa
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je odluku da se za hitne fiskalne potrebe u sklopu napora na suzbijanju širenja koronavirusa Federacija zaduži 400 miliona KM u okviru instrumenata za brzo finansiranje (RFI) Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
- Od tih 400 miliona, 200 miliona KM je namjenjeno kantonima kako bi ublažili posljedice izazvane pandemijom - potvrdila je federalna ministrica finansija Jelka Milićević dodajući da je rok otplate ovog kredita pet godina.
Navedeni iznos sredstava koristit će se da za povećane potrebe u zdravstvu i za finansiranje mjera ekonomske stabilizacije.
Također, delegati su prihvatili i drugu odluku po kojoj se Federacija sa 19.859.900 eura zadužuje za hitni projekat za covid-19 za Bosnu i Hercegovinu. Radi se o sporazumu između Bosne i Hercegovine i Svjetske banke - Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD).
S obzirom da je navedene odluke odnosno zaduženja prihvatio ranije Predstavnički dom stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH.