Vijesti
Politika
Dodik o skupu EPP: Borenović kleveće RS po Evropi
07.05.2020. 20:00
Izvor: vijesti.ba
Dodik o skupu EPP: Borenović kleveće RS po Evropi
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da nema evropskog puta BiH koji će prihvatiti Republika Srpska, a da joj bude ukinuto pravo koje ima u Ustavu.
"Mišljenje ne može da bude veće od Ustava i dobijenih prava u Ustavu. Nismo spremni da o toj temi uopšte razgovaramo i neće se desiti da Republika Srpska izgubi pravo na veto zbog nacionalnog interesa zato što će neko iz briselske kancelarije reći da to treba. To je nemoguće, mi ne shvatamo da je mišljenje nešto što mi trebamo prepisati i tako se ponašati. Put u Evropu nije samo prepisivanje mišljenja ili njihovih propisa već mukotrpan proces prilagođavanja koji treba da prođemo", rekao je Dodik za RTRS.
Kada je riječ o 14 zaključaka Evropske komisije o evropskim integracijama, Dodik je naveo da je to "jedan od spoljnopolitičkih ciljeva Republike Srpske", ističući da ovaj entitet želi daleko veću saradnju sa Srbijom, ali i sa SAD-om, Rusijom, Kinom i drugim zemaljama, te da tu ne gradira šta važnije već šta je najbolje za Republiku Srpsku.
"Naravno, ne sporimo evropske integracije, ali ono mišljenje Evropske komisije i 14 mjesta čini mi se da su napisani da BiH nikada ne dođe do toga nego da pomogne BiH u vezi sa tim. To su pisali službenici prethodne Evropske komisije koja je pokazivala godinama unazad neuspjeh da uradi nešto u BiH. Traženje da se ukine veto je za nas neprihvatljivo", rekao je Dodik.
Govoreći o video-samitu EU-Zapadni Balkan Dodik je rekao da je razočaran činjenicom da zemlje EU nisu opredijeljene za članstvo zemalja regiona.
On je rekao da je problem EU šta će sa njom biti u budućnosti, ima li snage da se resetuje i postane nešto novo, a postavlja se i pitanje "u koju to EU mi idemo".
"U onu za koju imamo percepciju od prije pet godina ili ovu koja ne zna šta će sama sa sobom. I u samoj EU ima glasova o tome da je ona u problemima, da ne funkcioniše, da je bilo izostanka solidarnosti u početnim periodima pojavljiva krize u vezi sa virusom korona i da se, u tom pogledu, Evropa pokazala veoma sebičnom, što je rekao i italijanski premijer", rekao je Dodik.
Osvrćući se na poruke da Bosna i Hercegovina treba da se više okrene Evropi, a manje Kini i Rusiji, Dodik je prokomentarisao - ako su željeli da kažu da zaštitne rukavice i maske ne nabavljamo u Kini, zašto su zabranili da to uradimo u Evropi.
"EU je tražila da se objedinimo i da vršimo nabavke medicinskih sredstava opet u Kini. Dakle, sve zemlje su same željele da riješe pitanje nabavke opet u Kini, a nama kažu da se okrenemo Evropi. I da imamo najbolje odnose sa EU, nemamo pravo da imamo loše odnose sa Kinom, Rusijom, SAD-om, Indijom i drugim zemljama", rekao je Dodik.
Dodik je naglasio da članstvo u EU ne znači da se postavlja zid u odnosima sa drugim zemljama.