Vesti
Društvo i ekonomija
Srbija na začelju Evrope po ekonomskim slobodama
13.01.2012. 12:00
Izvor: Blic
Srbija na začelju Evrope po ekonomskim slobodama
Srbija je i ove godine ponovo na dnu liste evropskih zemalja po ekonomskim slobodama. Ispred nas su Makedonija, Hrvatska, Bugarska, Crna Gora pa čak i Albanija koja je za 40 mesta bolje rangirana od Srbije. Naša zemlja je na listi od 184 zemlje zauzela tek 98. mesto. Ako bi poredili ocene koje su dobile evropske države, Srbiju samo šest pozicija deli od začelja liste.
Na ovogodišnjoj rang listi ekonomskih sloboda u 2011. godini koju su danas zajednički objavili američka fondacija “Heritidž” i “Volstrit džornal”, Srbija je svrstana među “većinom neslobodne” ekonomije.
Sa ukupno 58 poena zauzela je 98. mesto na listi od 184 zemlje, U odnosu na prošlu godinu napredovali smo za tri mesta. Međutim, taj rezultat nije posledica našeg realnog napretka (broj poena je isti kao i prošle godine) već lošijeg rezultata nekih drugih zemalja.
Od deset komponenti indeksa, Srbija je napredovala u tri – trgovinskoj, monetarnoj i fisklanoj slobodi. Lošiju ocenu dobili smo za povećanu potrošnju Vlade Srbije, poslovne slobode i slobodu rada. U izveštaju se navodi da ukupne ekonomske slobode Srbije i dalje sputava nedostatak političke volje da sprovede neophodne i bolne reforme.
Kritikuje se potrošnja Vlade koja je kako se navodi i dalje nefikasna, velika i njom se i dalje slabo upravlja. Srbija mora da sprovede dublje institucionalne reforme kako bi se otklonio problem birokratije, smanjila korupcija i ojačao pravosudni sistem koji je podložan političkim uticajima naglašeno je u izveštaju.
Domaća ekonomija nije dobila samo loše ocene. Pohvaljen je reformisani bankarski sistem, ekonomska konkurentnost koju podstiču niski porezi, relativna otvorenost za svetsku trgovinu i regulatorske reforme koje su u toku, ukazano je u izveštaju.Srbija je medju 43 zemlje evropskog regiona zauzela 37. mesto, a broj njenih ukupnih bodova je manji od svetskog i regionalnog proseka.

Hongkong prvi na listi
Već 18 godina, još od početka objavljivanja indeksa “slobode ekonomije” na liderskim pozicijama se ništa ne menja. Tako je i ove godine Hongkong ponovo zauzeo prvo mesto kao najslobodnija svetska ekonomija, a odmah ga sledi Singapur. Dve azijsko-pacifičke ekonomije, Australija i Novi Zeland, zauzele su treće i četvrto mesto, dok je Švajcarska na petom. SAD su pale za jednu poziciju, sa 10. na deveto mesto, dok je na začelju liste Severna Koreja sa svega jednim bodom.
Od zemalja u okruženju ispred Srbije su Makedonija koja je zauzela 43. mesto, Albanija (57.), Bugarska (61.), Rumunija (62.), Slovenija (69.), Crna Gora (72.), Hrvatska (83.). Sve te ekonomije su svrstane među “umereno slobodne”, dok je iza naše zemlje jedino Bosna i Hercegovina na 104. mestu koja je takođe “većinom neslobodna”.
Iako smatraju da ovakve liste najčešće ne odgovaraju stvarnom stanju, ekonomisti kažu da sama činjenica da nas svet tako vidi i tu svrstava treba da nas zabrine. Profesor Ljubomir Madžar za Blic kaže da prema oceni poslovnih ljudi sa kojima je razgovarao, čini se da Srbiji i jeste mesto tu gde su je na listi svrstali.

Lideri na listi
1.Hong Kong
2.Singapur
3.Australija
4.Novi Zeland
5.Švajcarska
10.SAD (pad za jedno mesto)
184. Severna Koreja (jedan bod)

Pozicija zemlja u okruženju
Makedonija (43)
Albanija (57)
Bugarska (61)
Rumunija (62)
Slovenija (69)
Crna Gora (72)
Hrvatska (83)
Srbija (83)
Bosna i Hercegovina (104)

- Država se konsolidovala, učvrstila, proširila stvarajući brojne agencije i biroe i šireći javnu upravu. Šireći celokupni javni sektor, država je stvorila uhlebljenje za svoje aktiviste i zaslužne ljude. Tako se svom svojom težinom oslonila na poslovni svet, te nema dileme da je to ugrozilo ekonomske slobode u Srbiji, objašnjava Madžar. On ostavlja mogućnost greške u ocenama prilikom pravljenja ovakvih i sličnih lista, ali da je u ovom slučaju jasno da rezultat ima pandan u stvarnosti.
- Sama činjenica da nas tako gledaju spolja nije dobra po nas, bez obzira da li je pozicija Srbije određena na osnovu istinitih podataka ili ne - zaključuje Madžar.
Prosečan broj bodova na ovogodišnjoj listi drugi je najmanji u proteklih 10 godina. Zemlje su rangirane na osnovu 10 pokazatelja koji pokrivaju vladavinu prava, otvorenost tržišta, efikasnost regulative i razmere trošenja države. Svi ti činioci pokazuju da su svetske ekonomske slobode u prošloj godini pogoršane zbog “nemarnih” vladinih izdataka. Zbog toga je usledio rast javnih dugova i porast birokratije koja preti da sputa poslovnu aktivnost u privatnom sektoru, upozoreno je u izveštaju.