Vesti
Društvo i ekonomija
Spremne zbirke za malu maturu
17.01.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Spremne zbirke za malu maturu
Đaci osmog razreda ove godine će na završnom ispitu - "maloj maturi" imati 50 odsto nepoznatih zadataka iz matematike, srpskog ili maternjeg jezika. Zbirke sa testovima su spremne i uskoro će moći da se nabave.
"Đacima će 25 odsto zadataka biti potpuno poznato, a četvrtina zadataka će imati drugačije cifre ili izmenjen redosled ponuđenih odgovora", precizirao je pomoćnik ministra prosvete Srbije Zoran Kostić u izjavi agenciji Beta.
On je naveo i da će zbirke sa zadacima za polaganje male mature biti predstavljene u Vladi Srbije do kraja nedelje, a nakon toga će moći i da se nabave.
Pripremljene su i zbirke na jezicima nacionalnih manjina. Učenici manjinskih zajednica imaju pravo da umesto srpskog polažu test na maternjem jeziku.
Pomoćnik ministra je podsetio da je svaka škola u obavezi da organizuje pripremnu nastavu za polaganje "male mature" i najavio da će probni test završnog ispita biti održan krajem aprila ili početkom maja, a da na "probi" neće biti pitanja iz zbirki.
Ovogodišnji osmaci su druga generacija đaka koja polaže "malu maturu". Učenici su prošle godine imali 50 odsto poznatih pitanja iz zbirki, 25 odsto pitanja bilo je delimično poznato, a preostalih 25 odsto potpuno nepoznato.
Broj poptpuno nepoznatih zadataka se postepeno povećava, pa bi sledeće godine trebalo da ih bude tri četvrtine, a u školskoj 20013/2014. bi svi zadaci trebalo bi da budu potpuno nepoznati.
Te godine predviđeno je i uvođenje trećeg testa na kojem bi se proveravalo znanje iz više prirodnih nauka.