Vesti
Društvo i ekonomija
Slovački Bemako gradi fabriku kod Valjeva
18.01.2012. 12:00
Izvor: Blic
Slovački Bemako gradi fabriku kod Valjeva
Slovačka kompanija Bemako otvoriće početkom aprila u Popučkama, kod Valjeva, fabriku za proizvodnju HTZ opreme u koju će biti uloženo 1,3 miliona evra.
Kako je danas rečeno na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi, posao će dobiti 105 radnika. Vlasnik firme Bemako, Ladislav Kovalski rekao je da ta kompanija radi za mnoge poznate firme i da zapošljava 240 radnika, a kroz investicije u okolini Valjeva očekuje osvajanje srpskog tržišta.
Kovalski je kazao da će Bemako konkurisati kod Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) za dobijanje podsticajnih sredstava.
Valjevo je u grupi gradova i opština za koje je predvidjeno 2.000 do 5.000 subvencija evra za novootvoreno radno mesto, a Slovaci kažu da njihova investicija ne zavisi od odluke SIEPA.
Direktor buduće fabrike Željko Božić rekao je novinarima da su se u kompaniji Bemako odlučili za Valjevo zbog toga što postoje radnici sa iskustvom u proizvodnji HTZ opreme, te da se nada kako će slovačka kompanija do kraja 2012. imati još investicija u Srbiji.