Vesti
Društvo i ekonomija
Poreznici češljaju firmu koja je opljačkala Srbiju
19.01.2012. 12:00
Izvor: Blic
Poreznici češljaju firmu koja je opljačkala Srbiju
Poreska uprava treći dan radi na raščešljavanju slučaja firme “Kempten” koja za poreze i doprinose duguje 1,5 milijardi dinara iako ima relativno male prihode i pozitivno posluje. Kako saznajemo, ova firma koja je registrovana na Kipru, ima poslovne podružnice na više mesta u Srbiji, pa poreska centrala u Beogradu čeka podatke iz svojih filijala.
- Proveravamo koje tačno poreske obaveze nisu plaćane, da li je to PDV, porez na dobit, porez na dohodak ili akcize. Znaćemo i koliki je realan dug, a koliko je kamata. Analiziramo svaku poresku karticu dužnika - kaže izvor “Blica”.
Ukoliko se utvrdi mogućnost naplate duga, Poreska uprava dužniku prvo šalje opomenu, a ukoliko se ne postupi po opomeni u roku od pet dana, ide se na rešenje o prinudnoj naplati. Račun “Kemptena” je u blokadi tri meseca, a poreski dug moguće je naplatiti samo ukoliko firma na računu ima sredstava.
Poreska uprava u tom slučaju ima mogućnost i oduzimanja nekretnina, ali pod uslovom da ih “Kempten” ima u Srbiji.
„Kempten“ je kupio firmu „Tabako“ od biznismena Mika Brašnjovića, koji je pre nekoliko godina bio u bliskim vezama sa tadašnjim direktorom „C marketa“ Slobodanom Radulovićem.
Navodno je novac „C marketa“, više od 20 miliona evra, prebacivan u Brašnjovićeve firme. Brašnjović je kasnije i uhapšen. Prethodno je „Tabako“ kupio BIM „Slavija“ za 2,2 miliona evra umesto procenjenih 5,1 milion.
Direktor “Kemptena”, koji je u 2010. ostvario dobit od oko sedam miliona dinara, jeste grčki advokat Vorkas Mihails koji se inače vodi i kao sekretar i vlasnik “Kemptena”.