Vesti
Društvo i ekonomija
Šutanovac: U Vojnotehnički biće uloženo 20 miliona evra
23.01.2012. 20:00
Izvor: Blic
Šutanovac: U Vojnotehnički biće uloženo 20 miliona evra
Ministar odbrane Dragan Šutanovac najavio je danas da će ove godine u Vojnotehnički institut (VTI) biti uloženo oko 20 milona evra i pored smanjenog budžeta.
Šutanovac je, obilazeći Vojnotehnički institut u Žarkovu sa ambasadorima i vojnim izaslanicima koji su akreditovani u Srbiji, rekao da su najveći izvozni projekti u Srbiji bili projekti koji su pokrenuti u VTI, najviše za potrebe Vojske Srbije, ali i za potrebe većih tržišta.
"U proteklih nekoliko godina investirali smo u VTI kako bi on bio lider u regionu i šire, a ove godine i pored smanjenog budžeta, planiramo da investiramo oko 20 miliona evra, rekao je Šutanovac novinarima, dodajući da je VTI "mozak i srce odbrambene industrije i odbrambenih mogućnosti Vojske Srbije".
VTI je, prema njegovim rečima, u proteklom periodu razvio oko 1.300 proizvoda koji imaju multifunkcionalnu vrednost za VS, a pojedini i za civilnu upotrebu.
Prezentaciji rada VTI i nekadašnjih i aktuelnih proizvoda tog instituta prisustvovali su, pored ostalih, i ambasadori SAD Meri Vorlik, Rusije Aleksandar Konuzin, Nemačke Volfram Mas i drugih zemalja, a Vorlik je tom prilikom rekla da je VTI odličan primer mogućnosti koje Srbija ima Ambsador Švajcarske. Ervih Hofer rekao je da je impresioniran nivom tehnologijom, znanjem i mogućnostima u VTI.