Vesti
Društvo i ekonomija
LDP protiv zakona o novom zaduživanju
24.01.2012. 20:00
Izvor: Mondo
LDP protiv zakona o novom zaduživanju
Liberalno demokratska partija pozvala je danas Vladu Srbije da iz skupštinske procedure povuče predloge zakona novih garancija za zaduženja "državnih gubitaša".
LDP je pozvala Vladu da i sa Međunarodnim monetarnim fondom postigne dogovor o smanjenju postojećih garancija za dugove javnog sektora.
Poslanik te stranke Bojan Đurić smatra da je to očigledan razlog za odluku MMF da zamrzne odluku o nastavku aranžmana sa Srbijom.
"Potpuno je neprihvatljivo da se vlada, i to u poslednjim nedeljama mandata, sve bezobzirnije odnosi prema budžetu i stabilnosti javnih finansija i da ubrzano, novcem poreskih obveznika, spasava odavno propala državna i partijska javna preduzeća", naveo je Đurić u saopštenju.
On je istakao da obaveze Srbije u ovoj godini za otplatu postojećih i novih kredita premašuju potencijale budžeta, te da je Srbija danas, mesec dana nakon usvajanja republičkog budžeta, jedina zemlja na svetu koja već u januaru ima potrebu da radi rebalans budžeta i smanjuje njegove obaveze.
Đurić je naveo da je "nepojmljivo" da nekoliko dana posle izrazito negativne ocene MMF-a, Vlada Srbije traži da se, po hitnom postupku i na poslednjoj sednici parlamenta u ovom sazivu, usvoje zakoni o davanju državnih garancija u iznosu od 70 miliona evra za "Galeniku" i 10 miliona evra za "JAT Airways".
"Galeniku su već upropastili partijski kadrovi i katastrofalna politika u zdravstvenom sistemu, kroz koji je napravljen dug, koji je, samo do jeseni prošle godine, dostigao preko 330 miliona evra za isporučene, a neplaćene lekove i medicinska sredstava", rekao je Đurić, dodajući da kratkotrajna državna garancija ništa suštinski neće rešiti.
Kada je u pitanju "Jat Airways", Đurić je naveo da je minimalan uslov za bilo kakav razgovor o njegovoj daljoj sudbini da se postojeće preduzeće natera da makar poštuje zakon i uredno posluje i dodao da je nedopustivo da se država zadužuje za pokrivanja izdataka firme koja praktično postoji još samo na papiru.