Vesti
Društvo i ekonomija
Hapšenje, istraga, demarš
25.01.2012. 20:00
Izvor: RTS
Hapšenje, istraga, demarš
Povodom sinoćnih napada na vozila hrvatskih navijača u Novom Sadu i Rumi, hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova uputilo protest ambasadoru Srbije u Zagrebu Stanimiru Vukićeviću. Policija uhapsila 12 napadača, a istraga se nastavlja.
Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je protest ambasadoru Srbije u Zagrebu Stanimiru Vukićeviću povodom sinoćnih napada na vozila hrvatskih navijača.
Navijači hrvatske rukometne reprezentacije napadnuti su u utorak uveče između Veternika i Novog Sada, kada su se vraćali sa utakmice Prvenstva Evrope Francuska–Hrvatska. Jednom navijaču je ukazana pomoć u novosadskom kliničkom centru.
Policija je do sada privela 12 osoba, a istraga o ovom napadu je u toku. U nju su uključeni i pripadnici hrvatske policije, koji u Srbiji borave tokom šampionata.
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je povodom napada na hrvatske rukometne navijače u Novom Sadu da policija već preduzima mere na utvrđivanju činjenica, kažnjavanju vinovnika, kao i zaštiti navijača iz Hrvatske.
Dačić je, takođe, istakao da je potrebno da se hrvatski državljani prilikom dolaska u Srbiju na granici prijave kao navijači kako bi dobili policijsku zaštitu.
Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić najoštrijesu osudili napade na navijače hrvatske rukometne reprezentacije u glavnom gradu Vojvodine i okolini i ocenili da je reč o organizovanom napadu.
Egereši je u saopštenju za javnost zatražio sveobuhvatnu istragu i najoštrije kazne za napadače i ocenio da je reč o "organizovanim retrogradnim snagama, koje pokušavaju da diskredituju evropski put Srbije".
Gradonačelnik Igor Pavličić ocenio je da je u pitanju bio "organizovan i smišljen napad" na kolonu vozila iz Hrvatske i naveo da većina huligana nije iz Novog Sada, već je došla "smišljeno, da napravi incidente i naruši sjajnu atmosferu i duh tolerancije koji negujemo".
Hrvatski navijači su u utorak rekli Radio-televiziji Vojvodine da su napadnuti oko 20.30. Napad se, kako su opisali, dogodio kada je jedno vozilo naglo zakočilo ispred kolone od 5-6 automobila hrvatskih registracija.
Ambasador Srbije u Zagrebu Stanimir Vukićević izvestio je hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova da se istraga nastavlja i da će o svim rezultatima nadležni organi u Hrvatskoj biti pravovremeno informisani.
Obostrano je ocenjeno da takvi incidenti ne doprinose jačanju odnosa između dveju država.
U tom smislu, hrvatska strana je tražila da se pojačano angažuju službe bezbednosti u Srbiji tokom rukometnih susreta koji će se održati ove sedmice, a na kojima se očekuje i povećano prisustvo hrvatskih navijača, navodi se u saopštenju.