Vesti
Društvo i ekonomija
Tadić podržao poslovnu integraciju regiona
26.01.2012. 12:00
Izvor: Blic
Tadić podržao poslovnu integraciju regiona
Predsednik Srbije Boris Tadić primio je danas delegaciju slovenačkih i srpskih privrednika, predstavnika Samita 100 biznis lidera regiona i podržao dalju poslovnu integraciju regiona, koja za konačni cilj ima stvaranje novih radnih mesta, boljih privrednih i životnih uslova na ovim prostorima.
Sastanak je održan na inicijativu organizatora Samita 100, Srpske asocijacije menadžera i Udruženja menadžera Slovenije (Združenje Manager Slovenije), kao nastavak započetog dijaloga poslovnih i političkih lidera regiona na Samitu 100 biznis lidera, u Aranđelovcu, u oktobru 2011. godine.
Predsednik Tadić iskazao je podršku inicijativi dalje privredne integracije, kao i svim konkretnim projektima saradnje kompanija sa ovih prostora, koji će doprineti konkurentnijem regionu, boljim proizvodima i uslugama građanima, ali i uspešnijem nastupu na trećim tržištima.
Delegacija biznis lidera je predsedniku Tadiću predstavila prvi konkretan rezultat Samita 100, osnivanje slovenačko-srpskog građevinskog konzorcijuma "Feniks" danas u Beogradu.
"Feniks" je inicijalno okupio više od 20 srpskih i slovenačkih preduzeća u cilju saradnje i zajedničkog nastupa na trećim tržištima (pre svega u Rusiji, odnosno generalno u istočnoj i jugoistočnoj Evropi i na bliskom i srednjem istoku).
Inicijatori projekta su srpski PSP "Farman" i slovenačka korporacija "Hidria". Učesnici delegacije obavestili su predsednika Tadića da će narednog dana u Srpskoj asocijaciji menadžera biti osnovan regionalni Upravni odbor Samita 100, koji će okupiti najistaknutije privrednike iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Makedonije.
Tom prilikom biće izabran predsednik i usaglašeni ciljevi i odgovornost ovog tela za dalju podršku jačanja privrednih veza u regionu u narednom periodu.
U delegaciji su sa slovenačke strane bili generalna direktorka "Trimo" Tatjana Fink, predsednik poslovodnog odbora "Hidrije" Iztok Seljak , generalni direktor "Iskratela" Andrej Polenec , izvršna direktorka "Združenje Manager" Sonja Šmuc, predsednik uprave "Žito" Anton Balažič i direktor "Interenergo" Anton Papež.
U srpskoj delegaciji bili su izvršni direktor "Nektara" Bojan Radun, generalni direktor "Telekoma Srbija" Branko Radujko, predsednik PSP "Farman" Branislav Grujić, predsednik MK "Grup" Miodrag Kostić i predsednica UO i izvršna direktorka Srpske asocijacije menadžera Maja Piščević.