Vesti
Društvo i ekonomija
OEBS i SE sa Natom Mesarović
26.01.2012. 20:00
Izvor: B92
OEBS i SE sa Natom Mesarović
Beograd -- Šefovi misija OEBS i Saveta Evrope u Srbiji razgovarali su sa predsednicom VSS Natom Mesarović o stanju posle personalnih promena u sastavu tog tela.
"Gospođa Mesarović je iskazala spremnost da se ova situacija reši, naglasivši da je jedan sudija već izabran da zameni člana koji je dao ostavku. Podvukli smo da je neophodno brzo delovati da bi se sastav VSS što pre ponovo uspostavio, kako legitimitet njegovih odluka ne bi bio doveden u pitanje", izjavio je danas agenciji Beta šef misije OEBS, ambasador Kipreos.
Šefica kancelarije Saveta Evrope u Srbiji Antje Rotemund izjavila je agenciji Beta da mišljenje Zaštitnika građana da je rad VSS u nepotpunom sastavu "nelegitiman", "zaslužuje da bude detaljno razmotreno i uzeto o obzir, zajedno sa prethodnim preporukama međunarodnih organizacija".
Ona je navela da je Venecijanska komisija Saveta Evrope i ranije savetovala Visoki Savet Sudstva.
Predstavnici dveju međunarodnih organizacija istakli su da je reforma sistema pravosuđa važan preduslov za evropske integracije Srbije.
"Reforma pravosuđa je veliki korak za Srbiju i veliki odgovor njenim evropskim integracijama. Mi smo u potpunosti uvereni da proces revizije reizbora sudija, započet maja 2011. treba okončati, imajući, naravno, stalno na umu zakonitost tog procesa", izjavio je Kipreos.
Šefica kancelarije SE u Srbiji Antje Rotemund izjavila je da je funkcionisanje i efikasnost sudstva u Srbiji "zajednički interes svih".
"Većina predstavki iz Srbije, koje su trenutno pred Evropskim sudom za ljudska prava, tiču se člana 6. Evropske konvencije o ljudskim pravima, tj. prava na pravično suđenje", rekla je Rotemund.
Zaključujući da su vlasti Srbije svesne da su načelo vladavine prava i reforma pravosuđa važan deo evropske integracije, predstavnica Saveta Evrope navela je da je Parlamentarna skupština SE ove nedelje razmatrala najnoviji Monitoring izveštaj o Srbiji, u kojem reforma pravosuđa ostaje u vrhu liste prioriteta.
"Da bi se postigao uspeh, neophodna je bliska saradnja državnih i međunarodnih institucija, pri čemu su nezavisna regulatorna tela i civilno društvo važan partner u ovom procesu", izjavila je Antje Rotemund.