Vesti
Društvo i ekonomija
U čišćenju službi bezbednosti trebalo bi početi od policije
28.01.2012. 14:00
Izvor: blic
U čišćenju službi bezbednosti trebalo bi početi od policije
Delovi Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Bezbednosne informativne agencije (BIA), kao i Vojske Srbije, i njene službe bezbednoste, bile su decenijama poluge režima, sumnjičene da su umešane u zločine, od kojih mnogi i dalje nisu rasvetljeni. U službama bezbednosti nije izvršena lustracija. U agencijama i službama bilo je smena kadrova za poslednjih 12 godina, ali prema rečima sagovornika iz Naše Vlade, ima još posla, a prioritet je da se poveća kontrola tih službi.
- Demokratsko društvo ne može se uspostavljati bez adekvatne kontrole službi bezbednosti. Vlada mora podržavati početne rezultate u vezi sa kontrole nezavisnih nadzornih tela, ali je od posebnog značaja unapređenje mehanizama parlamentarne kontrole. Nužno je da Vlada normativnim rešenjima, ali i stvaranjem potrebnih faktičkih pretpostavki obezbedi da kontrola koju obavlja Odbor za bezbednost od gotovo samo simboličke postane realna i relevantna - kaže Rodlub Šabić, poverenik za informacije i član Saveta “Blica”.

On smatra da je neophodno učiniti potpuno neupitnim da su Ustavom zajamčena prava građana granica preko koje se ne sme prelaziti.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Obradović, koga su čitaoci “Blica” izabrali za ministra unutrašnjih poslova Naše Vlade, smatra da najviše problema ima u MUP, dok su BIA i vojna služba bezbednosti na dobrom putu.
- U MUP isplivavaju unutrašnji sukobi, o čemu se u policiji znalo odvano, ali sada izlaze u javnost. Međuljudski odnosi u MUP su jako loši, što može da dovede do bezbednosnih problema - upozorava Obradović.

On smatra da probleme moraju da reše novi ljudi.

- Ukoliko negde postoje lični sukobi zbog sujeta nema velikog izbora šta se može učiniti: nema druge sem da se promene ljudi, da bi došli oni koji poštuju sistem hierarhije i kordinacije - navodi Obradović.

General Ninoslav Krstić, član Saveta “Blica”, kaže da u Vojsci, policiji i BIA neophodno izvršiti departizaciju, kao i objedinjinjavnje sistema bezbednosti u Srbiju.

- Imamo slučaj da je jedan vojni rukovodilac smenjen pa je prebačen u Ministarstvo spoljnih poslova, što govori o političkom udomljavanju - primećuje Krstić.
On napominje da se Vojska Srbije nalazi u političkom procepu, jer je s jedne strane refomisana po NATO standardima, a sa druge postoji skupštinska deklaracija o neutralnosti.

- Krajem prošle godine je objavljeno da je reforma Vojske završena. Ona je završna u smislu da je vosjka refomisana po NATO standardima. To znači profesionalna vojska, ukidanje služenja roka i ostavljeno je dobrovoljno služnje. . Ona je brojčano mala i nije u mogućnosti da odbrani Srbiju od ugrožavanja spolja. S druge strane postoji rezolucija o neutralnosti, koja podrzumeva da vojska ima profesionalni deo, ali i služenje vojnog roka, kao i stvaranje ratnih jedinica, kojih danas nema. Ona ne može da ispuni deo deklaracije gde se kaže da je garant bezbednosti Srbije - objašnjava general Krstić.

- Neophodna je i veća skupštinska kontrola. Skupštiniski Odbor za bezbednost bi morao da ima veći značaj i telo koje bi moglo da kontroliše u policiji, vojsci i BIA - kaže Krstić.

Dramaturg i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević kaže za “Blic” da moraju smene oni koji su ranije radili u tajnim službama.

Krstić tvdri da je potrebno doneti političku odluku za koju ne postoji hrabrost ni kod onih koji su vojsku reformisali, ni kod opozicije, u kom pravcu treba da idu dalje reforme vojske. Krstić napominje da su BIA izvršene određene reforme, ali da postoje segmenti starog, kao i u policijii.

- Za dosadašnju službu i službe najbolji je karantin. Jer, u svakoj rekonstrukciji ostaju stari ljudi, ako i jedan ostane, nista od promena.

Oni koji su radili u službama, bez obzira na subjektivna svojstva, radili su u sistemima, bogatom i rutinskim ubistvima. Dakle, nema rekonstrukcije sa starim, ne po godinama, ljudima - smatra Pavićević, član Saveta Naše Vlade.

Istoričar Predarg Marković, takođe član saveta “Blica”, kaže da je vojska potpuno preobražna, da policija bolje funkcioniše, da su tajne službe počele da predaju dokumenta.

- Tajne službe moraju da se depolitizuju. Arhiva službi mora da bude dostupna stručnoj javnosti, - kaže Marković.


Na pitanje da li misli da su poslanici u Skupštini Srbije dovoljno stručni da kontrolišu rad tajnih službi, istoričar Marković odgovara da nisu.

- Naši poslanici nisu mnogo upućeni ni u jedan segment pa ni u pitanje bezbenosti, tako da moraju da se obuče - napominje Marković.