Vesti
Društvo i ekonomija
Popov: Odsustvo javnosti u Srbiji
30.01.2012. 20:00
Izvor: B92
Popov: Odsustvo javnosti u Srbiji
Beograd -- Slučaj smene direktora Narodne biblioteke Srbije Sretena Ugričića pokazuje odsustvo uticaja javnosti u Srbiji, smatra sociolog Nebojša Popov.
On je u emisiji "Hoću da znam" rekao da je javnost uskraćena za informacije o slučaju i da o njemu nije ni pokrenuta rasprava.
"Mi smo imali informaciju da je u Boriku u Banjaluci pronađeno neko oružje. Posle toga se počelo govoriti o terorizmu. Bez informacije ko je to oružje i eksploziv uneo u halu, ko je trebalo da ga upotrebi", rekao je Popov.
Ugričić je smenjen neviđenom brzinom, bez valjane argumentacije, uz asistenciju senzacionalističkog delovanja medija, ocenio je Popov. Prema njegovim rečima, atmosfera linča je zamenila raspravu javnosti o činjenici da je upravnik Narodne biblioteke Srbije potpisao inicijativu Foruma pisaca.
"Za 24 sata je čovek oklevetan da je umešan u nekakav terorizam i da je on zbog toga smenjen sa mesta upravnika Narodne biblioteke. Dakle mi ne znamo otkud eksploziv, ko ga je postavio...Suspendovana je javnost, koja treba da raspravlja o tome šta je u tom tekstu", kazao je Popov.
On je zaključio da se u brojnim slučajevima, kakav je onaj direktora Narodne biblioteke Srbije, kompanije Jugoremedija i slični, dogodi da određena priča zatalasa javnost, ali da ona ipak ne bude artikulisana. Ipak, Popov ostavlja mogućnost da već naredni izbori donesu određenu promenu.
"Velika je šansa i opet sad to zvuči kao optimizam, velika je šansa da se sledeći izbori pripreme kao izjašnjavanje o tome šta su stvarne realne alternative stanja u kome se nalazimo, ogromne nezaposlenosti, involucije privrede, porasta represije, erozije kulture koje realne alternative, a ne ko su rezervne ličnosti... Ako toga nema, nema ni javnosti, ako toga ima onda ima i javnosti ali ima koristi i društvo i država", rekao je Popov.
Kao i 1968, i sada se stanje u društvu može opisati kroz dešavanja na univerzitetu, smatra on i dodaje da je sama pomisao rektora Beogradskog univerziteta da pozove državu u pomoć prilikom prošlogodišnjih protesta ozbiljan simptom trenutnog stanja društva, poštovanja akademskih sloboda i autonomije.