Vesti
Društvo i ekonomija
Kostić: Komisija za zaštitu konkurencije neće mi dati da kupim "Helenik šugar"
31.01.2012. 12:00
Izvor: Blic
Kostić: Komisija za zaštitu konkurencije neće mi dati da kupim "Helenik šugar"
Predsednik MK Grupe Miodrag Kostić izjavio je da za oko mesec dana ističe rok za kupovinu grčke kompanije za proizvodnju šećera "Helenik Šugar Industri" i da postoji mogućnost da srpska Komisija za zaštitu konkurencije njegovu kompaniju "Sunoko" administrativno spreči da učestvuje na tenderu.
"Postoji mogućnost da MK grupa bude sprečena u svojoj ambiciji da se proširi i ispadne iz tendera za Helenik šugar zbog administrativne zabrane srpske Komisije za zaštitu konkurencije``, rekao je Kostić u ponedeljak novinarima u pauzi skupa o ekonomskom rastu Srbije u uslovima krize, održanom u Hajatu.
On je izjavio novinarima da ima informaciju da će odgovor te Komisije biti negativan.
Kostić je istakao da prilikom utvrđivanja da li neka kompanija može da zloupotrebi monopolski položaj treba razmotriti šta se smatra njenim relevantnim tržištem.
Za "MK grupu" to svakako nije samo srpsko tržište, jer mi izvozimo i na tržište Evropske unije, napomenuo je Kostić.
"Mi ne proizvodimo mleko, pa da smo vezani za jedno tržište. Već sada proizvodimo 250.000 tona što je 50.000 tona više nego celokupno srpsko tržište", kazao je ovaj biznismen precizirajući da je ako se samo ti podaci uzmu u obzir
"MK grupa" već "monopolista sa učešćem od 120 odsto".
"To mnogi ne razumeju, daj bože da smo monopolisti 700 odsto, jer mi i sad višak proizvodnje inače izvozimo", kazao je Kostić.
"Da li se misli da ja sa 250.000 tona mogu da budem dovoljno konkurentan nekome ko proizvodi 2,5 miliona tona. Nisam ja kriv što on živi u državi od sto miliona ljudi, a ja živim u zemlji od sedam miliona ljudi. I to se često ne uzima u obzir", ukazao je Kostić.
Prema njegovim rečima, kada se posmatra učešće njegove kompanije na tržištu treba sagledati koliko je relevantno tržište te kompanije.
Ako želimo da napravimo velike srpske kompanije, onda njima ne treba da bude cilj da zadovolje sa svojom proizvodnjom samo domaće tržište od sedam miliona stanovnika, već evropsko sa 500 miliona, a to se ne može učiniti ako joj proizvodnja mala.
* Inače, grčka vlada je raspisala prošle godine tender za prodaju 82,33 odsto akcija državne kompanije "Helenik šugar", koja osim pet fabrika u zemlji, od kojih su tri aktivne, ima i dve šećerane u Srbiji, Šajkašku - Žabalj i Crvenku iz istoimenog mesta.
* Od 12 zainteresovanih kompanija, uglavnom većih evropskih ali i prekookeanskih firmi, dobre šanse imao bi i Kostić čija je ponuda već ušla u uži izbor, ali da bi dobio status ozbiljnog kupca morao bi da ima saglasnost Komisije za zaštitu konkurencije.
Kostić je podsetio da Komisija već više od pet meseci razmatra zahtev za koncentraciju koji je "MK grupa" poslala i naveo da treba potražiti odgovore u Komisiji zbog čega već više meseci ne donosi rešenje.
Ta firma je još u avgustu podnela zahtev Komisiji da joj dozvoli da kupi "Helenik" jer bi indirektno na taj način stekla 78 odsto srpskog tržišta.
On je napomenuo i da je na tenderu njegova kompanija, pored nemačke "Sudcuger" najozbiljniji kandidat za kupovinu "Helenik šugara".
"Mi tu firmu dobro poznajemo i drugo, to nam je tržište najbliže za izvoz a mi sad
pet meseci čekamo tu saglasnost", kazao je Kostić.
Preduzeće "Sunoko" u većinskom vlasništvu kompanije "MK Komerc" biznismena Miodraga Kostića ima u sastavu četiri šećerane, a prijavilo se za kupovinu grcke kompanije "Helenik šugar Industri" u čijem su sastavu dve šećerane u Srbiji i pet u Grčkoj.
"Sunoko" je bio u zakonskoj obavezi da zatraži od Komisije odobrenje koncentracije, što je i učinio 9. avgusta prošle godine.