Vesti
Društvo i ekonomija
Agronomi: U 2012. biće dovoljno hrane za Srbiju i izvoz
31.01.2012. 20:00
Izvor: Blic
Agronomi: U 2012. biće dovoljno hrane za Srbiju i izvoz
Srpski agrar će ove godine obezbediti dovoljno kvalitetne hrane za domaće potrebe i izvoz proizvoda više faze prerade, istaknuto je na 46. Savetovanju agronoma Srbije na Zlatiboru.
Pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine u Vladi Srbije Miloš Milovanović naglasio je da se sve čini kako bi se poljoprivreda bila privlačna privredna grana od koje se može živeti, dok je najbolji dokaz za to činjenica da je u 2012. agrarni budžet znacajno povećan, cak za 50 odsto, što iznosi četiri odsto budžeta Srbije.
"Sve činimo kako bi se povećala proizvodnja za bolje i kvalitetnije snabdevanje domaćeg tržiša, ali i za veći izvoz roba iz viših faza prerade. U prošloj godini smo imali izvoz poljoprivrede u vrednosti od oko 2,7 milijardi dolara, što je rekord", kazao je Milovanović.
Prema njegovim rečima, moramo naći nova tržišta, što je moguće više koristiti područja i zemlje gde Srbija ima potpisane sporazume o izvozu bez carina, a otvaraju se i nova tržišta kojima je potrebna hrana, kao što je Afrika.
Kako je istaknuto na Zlatiboru, i u izuzetno teškoj prošloj godini poljopriveda je postigla veoma dobre rezultate i obezbeđeno je dovoljno hrane za domaće tržište i izvoz, objavljeno je na sajtu Privredne komore Srbije (PKS).