Vesti
Društvo i ekonomija
Mrkonjić razgovarao sa rukovodstvom "Rosatoma"o nuklearnoj saradnji
02.02.2012. 12:00
Izvor: Blic
Mrkonjić razgovarao sa rukovodstvom "Rosatoma"o nuklearnoj saradnji
Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić razgovarao je danas u Vladi Srbije sa delegacijom ruske državne korporacije za atomsku energiju “Rosatom“, o mogućnostima učešća Srbije u realizaciji projekta nuklearne centrale "Belene" u Bugarskoj.
"Postoje značajne perspektive srpsko-ruske saradnje u oblasti nuklearne energije, kao i naša velika zainteresovanost da aktivno učestvujemo u rusko-bugarskom projektu, izgradnji nuklearne elektrane 'Belane' u Bugarskoj," rekao je Mrkonjić za Tanjug.
On je ukazao da postoji i velika potreba za zajedničkom proizvodnjom lekovitih izotopa u saradnji te ruske korporacije i Instituta za nuklearne nauke "Vinča".
Zamenik generalnog direktora JP "Rosatom“ Kiril Komarov naglasio je da je Rusija spremna da u veoma kratkom roku investira u različite projekte u toj oblasti, s obzirom da postoje konkretni planovi, ali i potreba da se na osnovu ranije potpisanog Memoranduma o saradnji sa Institutom "Vinča“ intenziviraju i konkretizuju predloženi pravci zajedničkog delovanja.
"Svetska realnost je da se veliki investicioni projekti mogu uspešno realizovati samo u partnerskom odnosu, a Srbija kao naš istorijski i osvedočeni prijatelj ne sme da propusti priliku da zauzme značajnu poziciju. Iskreno, mi Srbiju vidimo u našem društvu, kako bismo još kvalitetnije realizovali sve započete poslove," kazao je Komarov.
Savetnik premijera Srbije za energetiku Petar Škundrić ukazao je da je saradnja Srbije i Rusije jedan od osnova celokupnog privrednog razvoja naše zemlje, naročito u oblasti energetike.
"I pored toga što postoji moratorijum na izgradnji nuklearnih centrala u našoj zemlji ne postoji zabrana istraživanja, ulaganje u kadrove i razvijanje ostalih aspekata na ovom veoma značajnom poslu i razvoju korišćenja nuklearne energije u mirnodopske svrhe.
Vidim mogućnost saradnje u oblasti naučnih istraživanja, realizacije projekta akceleratora 'Nikola Tesla'. Taj projekat ima višeslojni značaj za osvajanje znanja u ovoj oblasti, pogotovo što je reč o proizvodnji radioizotopa koji imaju ogromnu primenu u dijagnostici," rekao je Škundrić.
On je ukazao da Srbija ima velike mogućnosti da izgradi reverzibilne hidroelektrane, čiju energiju mogu da koriste nuklearna postrojenja u okruženju.
Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Konuzin, koji je prisustvovao sastanku u Vladi Srbije, podržao je saradnju dve zemlje u oblasti nuklearne energetike, istakavši da je to "postala stalna tema u svim delovima sveta“.
Članovi državne korporacije "Rosatom" istakli su da Srbija, bez obzira na zakonsku regulativu kojom je stavljen moratorijum na eventualnu izgradnju nuklearnih postrojenja, poseduje dovoljno naučnog i stručnog znanja, visok obrazovani nivo i iskustvo.
Posle razgovora u Vladi Srbije, ruska četvoročlana delegacija radnu posetu nastavila je obilaskom Instituta za nuklearne nauke "Vinča“.