Vesti
Društvo i ekonomija
Mrkonjić: "Jat" ne ide tajkunima
03.02.2012. 20:00
Izvor: RTS
Mrkonjić: "Jat" ne ide tajkunima
Ministar Milultin Mrkonjić kaže da "Jat ervejz" neće biti prodat tajkunima, već privrednicima, koji će u novo preduzeće uložiti oko trideset miliona evra.
"Jat ervejz" neće biti prodat tajkunima nego privrednicima od kojih se za osnivanje nove avio-kompanije očekuje oko trideset miliona evra, izjavio je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, dodavši da je to otprilike polovina potrebnog novca i da će država dati drugu polovinu i neki dinar više.
"Imamo ideju da napravimo novu kompaniju, odvojimo ono što ne valja, a ljudima koji su višak daćemo da odu u penziju", rekao je Mrkonjić u Beogradu gde je sa crnogorskim kolegom Andrijom Lomparom potpisao Sporazum o saradnji dve zemlje u oblasti vazdušnog saobraćaja.
"Ne znam šta znači reč tajkun, pošto pripadam starijoj generaciji'', rekao je Mrkonjić koji je još jednom ponovio da će nova srpska avio-kompanija biti formirana do kraja mandata ove Vlade.
Odgovarajući na pitanje da li se "Jat" nudi biznismenu Miroslavu Miškoviću, Mrkonjić je rekao da će biti ponuđen onome ko ponudi više novca navodeći da pregovore vodi premijer Mirko Cvetković i da u njega ima poverenja.
Mrkonjić je rekao da treba promovisati upliv privatnog kapitala, jer ćemo od toga imati koristi. Ministar je objasnio da će sve što vredi biti preneto u novu avio-kompaniju, koja će dobiti novu flotu sledeće godine, a dugovi će ostati državi.
Mrkonjić je dodao i da je prioritet Srbije da se završi Koridor 10, ali i auto-put na Koridoru 11, i to po trasi koja je ranije bila usvojena: Beograd–Čačak–Ivanjica–Boljare, na granici Crne Gore i Srbije.
Ministar je izjavio i da će se deonica od Ljiga do Preljine, nešto duža od 40 kilometara, biti građena kreditom koji je obezbedio Azerbejdžan.
Ministar saobraćaja Crne Gore Andrija Lompar rekao je da će do polovine ove godine biti raspisan tender za prodaju Luke Bar za koju su se interesovali i privrednici iz Srbije.