Vesti
Društvo i ekonomija
Tadić zvao Janukoviča da smederevskoj železari nađe kupca
06.02.2012. 12:00
Izvor: Blic
Tadić zvao Janukoviča da smederevskoj železari nađe kupca
Prodaja smederevske železare Ukrajincu Rinatu Ahmetovu, vlasniku fudbalskog kluba Šahtjor, u rukama je predsednika Srbije Borisa Tadića i Ukrajine Viktora Janukoviča. Kako saznaje „Blic“, inicijativu za rešavanje problema „Ju-Es stila“ pokrenuo je državni vrh polazeći od dobrih odnosa sa jednom od najvećih evropskih država, pa je od Janukoviča tražena pomoć za pronalaženje potencijalnog kupca u Ukrajini.
- Tadić se u ponedeljak uveče u Beogradu sastao sa najbližim partnerom Ahmetova, čovekom koji ovom ukrajinskom biznismenu vodi poslove. Moguću saradnju prethodno su dogovorila dva predsednika, a Janukovič je tražio pomoć kralja ukrajinskog fudbala koji važi za jednog od najbogatijih biznismena u toj zemlji - kaže naš izvor.
Četrdesetpetogodišnji Ahmetov je vlasnik nekoliko čeličana u Evropi i Ukrajini. U 2010. je proizveo 35 miliona tona gvožđa, prihodovao 9,4 milijarde dolara i zapošljava 130.000 ljudi. Vlasnik je više od 100 kompanija iz oblasti metalurgije, rudarstva, finansija, telekomunikacija i poljoprivrede. Poznavaoci tvrde da je Ahmetov jedan od najznačajnijih proizvođača čelika u EU, ali da je reč i o ozbiljnom trgovcu električnom energijom.
Moguća ekonomska saradnja Srbije i Ukrajine mogla se naslutiti krajem prošle godine kada je predsednik Tadić boravio u Kijevu. On je tada izrazio očekivanje da će se u budućnosti veze dve zemlje potvrditi i na ekonomskom planu.
Skupština smederevske železare imenovala je juče za vršioca dužnosti generalnog direktora ove kompanije Vukoicu Šćekića, dosadašnjeg direktora za ljudske resurse u „Ju-Es stilu“. Karijeru u ovoj kompaniji Šćekić je započeo 2004. godine. Predsednik skupštine smederevske komopanije biće gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević. Skupštinu čine i predstavnik Ministarstva ekonomije Zoran Tadić, Ministarstva finansija Tijana Cvetković i Stefan Lazarević, te predsednik Skupštine grada Smedereva Branče Stojanović. Novo poslovno ime kompanije biće Privredno društvo za proizvodnju i preradu čelika „Železara Smederevo“.

Ahmetov hoće i nikšićku železaru
Ukrajinski kralj čelika Rinat Ahmetov zainteresovan je za kupovinu nikšićke železare, za koju je raspisan tender, a početna cena je 30 miliona evra. Podgorički mediji prenose da postoji još nekoliko ozbiljnih interesanata koji bi mogli da kupe železaru. Rok za prijave ističe danas.