Vesti
Društvo i ekonomija
Stigli japanski roboti za sklapanje srpskog "fijata"
09.02.2012. 12:00
Izvor: Blic
Stigli japanski roboti za sklapanje srpskog "fijata"
Probna proizvodnja na robotizovanim linijama u sedam fabrika koje prave glavne delove za novo „Fijatovo“ vozilo „500 L“ treba da počne do 15. marta, dok će masovni rad krenuti paralelno sa novom fabrikom automobila, početkom maja. Roboti su dovezeni iz Italije, delom ih je proizveo japanski „Panasonik”, a biće angažovani na svim proizvodnim procesima.
Nova robotizovana linija je predstavljena juče u jednoj od novoizgrađenih fabrika u industrijskoj zoni „Grošnica“, u PMC (Promo Magneto Components). Pomoć ovih ‘pametnih mašina’ biće korišćena i u „Fijatovoj“ centrali u Kragujevcu.
- Do kraja godine će biti završen i kompletan autoput koji vodi od Kragujevca do koridora 10. Ključni cilj Vlade je da se ne uruši privredni sistem zbog sveopšte krize. Železara u Smederevu je bila iznuđen potez, jer ne sme da se zaustavi proizvodnja čelika, pa i limova za fabrike koje su bitne za Srbiju, poput „Fijata“ - izjavila je Verica Kalanović.
U fabriku PMC, koja ima 14.000 kvadratnih metara zatvorenog prostora, uloženo je 60 miliona evra, a planirano je da se proširi na ukupno 18.000 kvadrata.
- Posao će samo u našoj fabrici naći 300 radnika iz metalske struke, i već smo dobili polovinu najsavremenije opreme, koja se ispituje, šteluje, i već radi. Do kraja nedelje dobijamo sve potrebne mašine - kaže Dejan Dragutinović, glavni mendžer PMC kompanije.
Dinkić: Voleo bih da Džej Lo dođe u Kragujevac
Poznatu svetsku zvezdu Dženifer Lopez, koja će na sajmu automobila u Ženevi biti promotivno lice novog modela “500 L” koji će se praviti u Kragujevcu, voljan je da upozna i Mlađan Dinkić, predsednik URS.
- To je u svakom slučaju dobar model. Daću sve od sebe, ali je pitanje šta će na kraju da bude. Voleo bih da dođe u Kragujevac i da bude gost u centru Šumadije. Sve je to povezano sa „Fijatom“, i sa poslom. Prodaja novog automobila znači više posla za naše radnike - kaže Dinkić.
Prema rečima Aleksandra Ljubića, savetnika u Ministarstvu ekonomije, „sedam fabrika vitalnih delova za ‘Fijatova’ vozila se nalaze u Kragujevcu“, ali u celoj Srbiji ima ukupno 120 firmi koje proizvode automobilske delove.
- To je dokaz da se Srbija vraća na mapu velikih zemalja koje imaju moćnu automobilsku industriju. U „Fijatovoj“ fabrici je završena poizvodnja prototipova, počela je probna proizvodnja novog modela „500 L“, a krajem maja će početi i serijska. Sve osim motora i menjača će se proizvoditi u Srbiji, a to je 80 odsto delova, što znači da će novi automobil biti pravi srpski proizvod.
Mlađan Dinkić, bivši ministar i predsednik URS, izjavio je da će naredne godine prihod od izvoza automobila u Srbiji biti 1,3 milijarde evra, što je šestina ukupnog izvoza koji sada vredi osam milijardi evra. Posao će samo u „Fijatu“ dobiti 2.500 radnika, dok će u prvi mah samo u fabrikama koje prave vitalne delove, u Grošnici i na matičnoj lokaciji „Fijata“, dobiti još 1.300 radnika.