Vesti
Društvo i ekonomija
Pukli pregovori MMF-a i Vlade!
10.02.2012. 20:00
Izvor: S Media
Pukli pregovori MMF-a i Vlade!
Medjunarodni monetarni fond (MMF) danas je zamrznuo kreditni aranžman sa Srbijom, potvrđeno je S media portalu u Vladi Srbije. U junu ponovni dolazak Misije MMF-a u Srbiju.
Medjunarodni monetarni fond (MMF) danas je zamrznuo kreditni aranžman sa Srbijom, potvrđeno je S media portalu u Vladi Srbije.
Predstavnici MMF-a naveli su da će prva revizija kreditnog aranžmana iz predostrožnosti, vrednog 1,1 milijardu evra, biti realizovana nakon usvajanja rebalansa budžeta Srbije za 2012.
"Status aranžmana koji Srbija ima sa MMF ostaće nepromenjen", navedeno je u saopštenju. Istaknuto je da će Misija MMF ponovo doći u Srbiji polovinom ove godine.
Na završkom sastanku premijera Srbije i ministar finansija Mirka Cvetkovića sa predstavnicima tehničke misije MMF, koju je predvodila Zuzana Murgasova, potvrdjeno je da će Vlada Srbije nastaviti da sprovodi sve dosadašnje dogovore, uključujući nivo deficita (od 4,25 odsto BDP-a) i visinu javnog duga.
Predstavnici MMF-a istakli su da je Vlada Srbije zahvaljujući dobroj ekonomskoj politici tokom 2011. godine doprinela održanju ekonomske aktivnosti i očuvanju makroekonomske stabilnosti.
Misija MMF-a boravila je u Srbiji od 2. februara povodom ocene prve revizije stend-baj aranžmana iz predostrožnosti koja je dva puta odlagana jer je procena te institucije da su garancije predvidjene budžetom za 2012. godinu veće od dogovorenih.
Tokom razgovora sa delegacijom MMF-a razmatrane su mere fiskalne politike, budžet i makroekonomski okviru za ovu godinu, strukturne reforme, a pre svega budžetske garancije za pozajmice javnih preduzeća, koje prema oceni te institucije premašuju dogovoreni okvir.
Prema proceni MMF-a, postoji opasnost da privredni rast u Srbiji u 2012. bude manji od ranije procenjenih 1,5 odsto, što bi moglo prouzrokovati manje budžetske prihode i veći deficit.