Vesti
Društvo i ekonomija
Rusi zainteresovani za saradnju sa "Prvom petoletkom"
14.02.2012. 12:00
Izvor: Blic
Rusi zainteresovani za saradnju sa "Prvom petoletkom"
Predstavnici Prve Petoletke naglasili su, u razgovorima o mogućoj saradnji s predstavnicima ruskih kompanija Tres Gidromontaž i Asocijacije Čeljabinske oblasti da insistiraju na kontinuitetu proizvodnje svih svojih fabrika i očuvanju svakog radnog mesta, saopštila je juče Prva Petoletka.
Ruska kompanija Tres Gidromontaž zainteresovana je za PPT Cilindre, zavisno preduzeće Prve Petoletke, a poslovnim planom te ruske kompanije čija izrada je u toku, biće obuhvaćene i investicije u Cilindre, saopštila je Prva Petoletka posle povratka delegacije tog preduzeća iz Rusije.
Konačan stav o mogućoj saradnji biće poznat uskoro, a u Prvoj Petoletki, prema rečima generalnog direktora Zorana Veselinovića, optimistično gledaju na ono što ih očekuje.
Predstavnicima Asocijacije Čeljabinske oblasti predstavljen je kompletan program svih društava iz sistema Prve petoletke, a naglašeno je da se se insistira na kontinuitetu proizvodnje svih fabrika i očuvanju svakog radnog mesta.
Tokom narednih nedelja, Petoletka će imati definitivni stav da li se sa Asocijacijom Čeljabinske oblasti nastavljaju razgovori.
Tender za Petoletku raspisivan je u dva navrata, ali bezuspešno jer nije bilo zainteresovnih kupaca, kako je isticano, pre svega zbog preglomaznosti celog sistema.
Prva petoletka je nekada upošljavala oko 17.000 ljudi, bila jedan od najznačajnijih proizvođača hidraulike i pneumatike, sa izvozom većim od 100 miliona dolara. Najviše je izvozila na tržište Rusije i drugih država članica nekadašnjeg SSSR-a.
Delegacija Petoletke iz Trstenika je zajedno sa predstavnicima Vlade posetila prošle sedmice posetila ove dve ruske kompanije koje su zainteresovane za saradnju sa trsteničkim preduzećem.
Cilj posete je bio nastavak pregovora o budućoj saradnji Petoletke i ove dve velike ruske kompanije, od kojih je sa jednom već ostvarena uspešna poslovna saradnja.