Vesti
Društvo i ekonomija
EPS: I dalje potrebna štednja
16.02.2012. 14:00
Izvor: Blic
EPS: I dalje potrebna štednja
Elektroprivrede Srbije (EPS) saopštila je danas da proizvodi struju punom snagom i uspeva da podmiri potrebe svih kupaca, ali poziva građane da i dalje štede struju.
U saopštenju se navodi da su juče u Srbiji potrošena 144,42 miliona kilovat-sati struje što je znak da povoljnije vremenske prilike i neradni dani utiču na potrošnju.
Kako se dodaje, tokom jučerašnjeg dana iz Rudarskog basena "Kolubara" u obrenovačke termoelektrane otpremljen je 41 voz sa 60.000 tona uglja, a poboljšao se i transport mazuta iz Naftne industrije Srbije.
Elektrodistributivne ekipe otklanjaju kvarove na terenu, a juče samo u Loznici, Krupnju, Raškoj i Vranjskoj banji. Ukupno je bez struje juče bilo 1.255 potrošača.
- Povoljniji vremenski uslovi uticaće da narednih dana otklonimo sve manje nedostatke u termoelektranama - rekao je Zoran Manasijević, pomoćnik generalnog direktora za tehnički sistem.
Ukazao je da višemesečna suša utiče na rad hidroelektrana čija proizvodnja daleko ispod uobičajene.
- Voda sačuvana u akumulacijama daje dozu sigurnosti sistemu, ali je neophodno pažljivo trošiti i ovaj resurs proizvodnje", kazao je on.
Manasijević je ukazao da, bez obzira na sada toplije vreme, kupci, a posebno domaćinstva, treba racionalno da troše struju da bi elektroenergetski sistem bio stabilan i narednih dana.