Vesti
Društvo i ekonomija
Sindikat: JAT propada izložen nelojalnoj konkureciji
17.02.2012. 14:00
Izvor: Blic
Sindikat: JAT propada izložen nelojalnoj konkureciji
Samostalni sindikat saobraćajnih pilota Srbije je večeras saopštio da je pripremio program za uspostavljanje ravnoteže na tržištu avio-prevoza u Srbiji i za stabilizaciju domaće avio-kompanije JAT (JAT Airways) koji će uskoro predstaviti javnosti.
Kako je navedeno, za primenu tog programa je potrebna podrška Vlade Srbije pre svega u obezbeđenju uslova za rad - potrebna je "pravilna politika izdavanja dozvola za letenje" uz uvažavanje principa reciprociteta prema drugim zemljama, odnosno stranim kompanijama.
- Čak i u potpunoj deregulaciji, kada se zvanično Multilateralni sporazum o otvorenom nebu primeni, naše tržište ima ogroman potencijal za otvaranje direktnih interkontinentalnih letova za Ameriku, Kanadu, Australiju i Kinu - istakao je sindikat pilota.
Sindikat je ukazao da se položaj JAT-a na tržištu pogoršao proteklih deset godina, a razlog je upravo politika izdavanja odobrenja za letove, odnosno to što strane firme imaju veća prava nego domaće.
U Srbiji se "promovišu takozvane lou-kost kompanije' i jeftiniji avio prevoz, dok se u stvarnosti omogućava velikim alijansama da preuzmu putnike sa Aerodroma Beograd i da ih, preko tranzitnih aerodroma, prevezu do udaljenih destinacija u interkontinentalnom saobracaju. Na taj način se JAT-u nameće oštra nelojalna
konkurencija - ukazuju piloti.
Tako "JAT prevozi samo 36 odsto putnika sa Aerodroma Beograd, što je primer koji nema ni jedna nacionalna kompanija u Evropi.
- Od ukupnog obrta novca u prodaji aviokarata sa tržista Srbije JAT-u pripada samo 20 odsto, što znači da građani Srbije ostaju uskraćeni za prihod od poreza, učesća domaćih dobavljača i ostalih benefita za obrt od 200 miliona evra godišnje - ukazao je Samostalni sindikat saobraćajnih pilota Srbije.