Vesti
Društvo i ekonomija
EPS: Struja mora da poskupi 60 odsto do kraja 2014.
20.02.2012. 12:00
Izvor: Blic
EPS: Struja mora da poskupi 60 odsto do kraja 2014.
Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dragomir Marković izjavio je da planom poslovanja kompanije nije predviđeno povećanje cene struje u ovoj godini, ali da do kraja 2014. cena mora da poraste 60 odsto.
Marković je kazao da to poskupljenje može da se uradi odjednom ili postepeno, ističući da će od 2015. u Srbiji biti potpuno otvoreno tržište električne energije koje će samo regulisati tu cenu.
"EPS je potpuno spreman za otvaranje tržišta i priželjkuje ga već godinama. Najgori način upravljanje cenom i cenovnom politikom jeste administrativni način. To treba da uradi tržište", kazao je Marković.
On je istakao da niska cena električne energije u Srbiji, najniža u Evropi, stimuliše neracionalnu potrošnju i onemogućava investicije EPS-a.
"Srbija je sa prosečnom cenom od pet evrocenti za kilovat sat energetski najneefikasnija zemlja u Evropi", kazao je Marković.

Dugovanja od 700 do 900 miliona evra
Prema njegovim rečima, dugovanja za struju se u poslednjih par godina kreću od 700 do 900 miliona evra, po pola privreda i građani.
"EPS utužuje dužnike i na sudu pokušava da naplati dugovanja, i to je jedina mera koja može da da rezultate, ali sada to mora da se radi ubrzano jer novi Zakon o zaštiti potrošača predviđa kraće rokove za zastarevanje dugova", kazao je Marković.
Kako je dodao, zbog toga što nije predviđeno povećanje cene struje u 2012. godini redukovan je i plan ulaganja, tako da EPS u ovoj godini ima na raspolaganju veoma skromna sredstva za investiranje.
"Godišnji nivo investicija EPS-a bio je od 400 do 500 miiona evra, a sa sadašnjom cenom struje kompanija je na oko 100 miliona evra investicija u 2012. godini", rekao je generalni direktor srpske elektroenergetske kompanije.
On je podsetio da je stabilno snabdevanje strujom tokom ledenog talasa u Srbiji obezbeđeno i zahvaljući višegodišnjem pravovremenom ulaganju u remonte, i dodao da će u ovoj godini biti dovoljno novca za sve predviđene remonte.
Marković je kazao će na rezultate poslovanja EPS-a u 2012. godini uticati i troškovi povećanog uvoza struje zbog ledenog talasa, ali da bi izveštaj o poslovanju za prošlu godini trebalo da pokaže da je Elektroprivreda Srbije imala profit.
On je precizirao da će tačan iznos dobiti EPS-a za 2011. godinu biti objavljen početkom marta, nakon usvajanja finasijskog izveštaja dodajući da će istovremeno biti objavljeni podaci iz nove procene vrednosti kompanije.
Marković je podsetio da je EPS u 2011. godini proizveo rekordnu količinu struje, više od 36 milijardi kilovat sati, i da zahvaljujući tom rezultatu i povećanju efikasnosti očekuje pozitivan rezultat u godišnjem izveštaju.