Vesti
Društvo i ekonomija
Penzijski rok bez promene, za sada
20.02.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Penzijski rok bez promene, za sada
Povećanje starosne granice za odlazak u penziju, za muškarce i žene, u ovom trenutku nije predviđeno, kaže državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike Radina Todović.
Ona je dodala da će, s obzirom na nepovoljna ekonomska kretanja i praksu drugih zemlalja, taj posao sačekati buduću Vladu Srbije.
Prema aktuelnom zakonu, muškarci u penziju odlaze sa 65, a žene sa 60 godina.
Ta starosna granica bi, međutim, prema zahtevima iz Međunarodnog monetarnog fonda, mogla da bude povećana.
Prema najavama iz Evropske komisije, starosna granica za odlazak u penziju za žene i muškarce bi mogla biti povećana od pet do sedam godine, pa bi se u zemljama Evropske unije u penziju odlazilo sa 72, pa i više godina.
"Reforma sistema penzijskog i invalidskog osiguranja u Srbiji sprovodi se od 2001. godine i uslovi za ostvarivanje prava na penziju postepeno se prilagođavaju produženju životnog veka i ekonomskim mogućnostima zemlje", rekla je Todović.
Ona je podsetila da je do sada starosna granica pomerana tri puta i to 2002, 2008. i 2011. godine i, za sada, nije predviđeno dalje povećanje, navela je Todović dodavši da se u Srbiji stalno analizira situacija i poredi s promenama u drugim zemljama.
Prema njenim rečima, osnovni razlog produženja radnog veka stanovništva je produženje životnog veka i poboljšanja opšteg zdravstvenog stanja zaposlenih.
Međutim, dodala je, glavni razlog za produženje radnog veka su nepovoljna ekonomska kretanja, niska stopa zaposlenosti, neznatni rast bruto domaćeg proizvoda, nepovoljan odnos između broja osiguranika i broja penzionera, kao i problemi u naplati doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje koji otežavaju finansiranje redovne isplate penzija.
Da je kasniji odlazak u penziju neophodan za opstanak penzionog fonda u Srbiji slaže se i predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković, koji međutim dovodi u pitanje kako će to biti sprovedeno u praksi.
"Veliki problem Srbije je nezaposlenost koja iznosi blizu 25 odsto pa će, ako se produži radni vek, nastati još veći problemi sa zapošljavanjem mladih", upozorio je Atanacković.
Pitanje je i koliko bi neko u 70. godini mogao biti koristan na poslu, možda u nekim naučnim disciplinama i ako ima manje fizčkih obaveza, ali za putare ili vozače to se ne bi moglo reći, navodi on.
"Poslodavac ima slobodu da zadrži ili zaposli radnika starijeg od 65 godina, ali to bi trebalo biti izuzetak, a ne pravilo, bez obzira na vrstu posla", smatra Atanacković.
Rešenje za Srbiji bio bi ubrzan ekonomski razvoj sa novim investicijama i zapošljavanjem čime bi se stabilizovalo finansiranje troškova sistema PIO i izbeglo pooštravanje uslova za odlazak u penziju, zaključili su Tanjugovi sagovornici.