Vesti
Društvo i ekonomija
Cvetković: Aranžman sa MMF-om nije ugrožen
21.02.2012. 20:00
Izvor: S Media
Cvetković: Aranžman sa MMF-om nije ugrožen
Razgovori sa misijom MMF nisu propali i biće nastavljeni posle izbora nove vlade, izjavio premijer Mirko Cvetković na sednici Odbora za finansije. Devizne rezerve NBS stabilne, kaže guverner Dejan Šoškić.
Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da nije ugrožen aranžman Srbije sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) i da će Vlada nastaviti da vodi odgovornu fiskalnu politiku u skladu sa ranijim dogovorom sa tom finansijskom institucijom.
"Razgovori sa tehničkom misijom MMF-a, vodjeni od 2. do 9. februara, nisu propali niti su doživeli krah. Postoje odredjena neslaganja o stavkama u budžetu, a razgovori će biti nastavljeni posle izbora nove vlade ili kad se za to steknu uslovi", rekao je Cvetković na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije.
Na sednici Odbora, koja je sazvana na predlog poslanika Liberalno-demokratske partije Bojana Djurića, raspravljalo se o efektima odlaganja ocene prve revizije stend-baj aranžmana Srbije sa MMF-om do izbora nove vlade i usvajanja rebalansa ovogodišnjeg budžeta.
Cvetković je istakao da je rebalans budžeta za 2012. godinu neophodan ne zbog sporenja sa MMF-om o budžetskim stavkama i planiranim garancijama već, pre svega, zbog toga što se procenjuje da rast bruto domaćeg proizvoda neće biti 1,5 odsto, kako je prvobitno planirano, već, najverovatnije, 0,5 odsto.
Premijer je negirao da je Vlada od poslanika prikrila planirane troškove budžeta u 2012. godini i naveo da se neslaganja sa MMF-om odnose na rashode planirane za dokapitalizaciju Komercijalne banke u iznosu od 100 milioan evra, zatim na ukupnu sumu državnih garancija i troškove u slučaju neplaniranih rizika.
Vlada će, kako je rekao Cvetković, kvartalno ispunjavati dogovor o budžetskom deficitu, do usvajanja rebalansa budžeta.

Šoškić: Devizne rezerve NBS stabilne
Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić je ukazao da je za Srbiju važno da nastavi aranžman sa MMF-om jer to utiče na procenu rizičnosti ulaganja u Srbiji i cenu državnog duga.
Šoškić je istakao da su devizne rezerve NBS stabilne i da nije zabrinavajuće što su banke prebacivale novac na račune svojih matičnih banaka u inostranstvu jer se radi o iznosima koje su one krajem godine prebacile na račun NBS, kako bi poslovale u skladu sa novom regulativom srpske centralne banke.
Finansijski sistem u Srbiji je, prema njegovim rečima, stabilan i nema opasnosti da ga mogu destabilizovati rizični krediti.