Vesti
Društvo i ekonomija
Dulić: Moramo više da štedimo
23.02.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Dulić: Moramo više da štedimo
Moramo više da štedimo ako želimo da izađemo iz "začaranog kruga" siromaštva, izjavio je danas ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić otvarajući međunarodni Sajam zelene gradnje u Beogradu.
"Neštedljivi smo u gotovo svim resorima, neštedljivi smo u korišćenju prirodnih resursa i energije", istakao je Dulić u Belekspo centru, gde će u naredna tri dana biti predstavljeno više od 40 izlagača i oko 20 vodećih svetskih stručnjaka iz osam zemalja.
Ministar je kazao da smo kao društvo siromašni upravo zato što se ponašamo rasipnički napominjući da je najteže promeniti svest ljudi.
Dulić je naglasio da bogata društva investiraju u ekološke projekte i štednju i da su baš zato i bogata, jer štede gde god to mogu.
On je tom prilikom najavio da će Vlada Srbije doneti u martu uredbu o pomoći u finansiranju rekonstrukcije objekata, sa ciljem podizanja njihove energetske efikasnosti, kojom će biti obezbeđeno 1,3 milijarde dinara.
Državni sekretar u ministarstvu životne sredine Nemanja Komazec je rekao novinarima da će 1,3 milijarde dinara biti obezbeđeno iz Fonda za zaštitu životne sredine, od cega će jedna milijarda biti namenjena lokalnim samoupravama u vidu bespovratnih sredstava za projekte energetske efikasnosti javnih ustanova.
Lokalne samouprave će taj novac, kako je istakao, moći da koriste za rekontrukciju i adaptaciju objekata javne namene.
Prema njegovim rečima, preostalih 300 miliona će biti iskorišćeno za subvencionisanje kamata za rekonstrukciju i adaptaciju objekata građana.
Jedan od najuglednijih učesnika sajma Džeri Judelson iz SAD, koji je jedan od pionira najrasprostranjenijeg "LEED" standarda zelene gradnje, izjavio je da su "zelene zgrade" energetski efikasne i zdravije za ljude.
Judelson je rekao da u SAD ima sve više sertifikovanih "zelenih zgrada", oko 10.000 ili dva miliona stambenih kvadrata i da mu je drago što se i u Srbiji radi na uvođenju zahtevnog LEED standarda.
Predsednica Saveta zelene gradnje Srbije Marija Golubović je izjavila je industrija zelene gradnje u stalnom porastu u svetu uprkos ekonomskoj krizi i da će, prema procenama Svetskog saveta zelene gradnje, već 2013. oko 95 odsto gradnje biti održivo.
Sajam su podržali Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Grad Beograd i Svetski savet zelene gradnje.
Sajam i konferencija zelene gradnje (Serbia Green Building and Conference) spada u zvanične događaje pod pokroviteljstvom Svetskog saveta zelene gradnje koji ga je svrstao među najvažnije događaje iz ove oblastu za prvu polovinu ove godine u Evropi.
Cilj konferencije je da se na jednom mestu nađu predstavnici svih međunarodnih standarda zelene gradnje, što je retko bilo gde u svetu.
Tako će srpska i javnost iz regiona na jednom mestu moći da se upozna sa zelenim standardima koji potiču iz Velike Britanije, Nemačke, Francuske i SAD, a koji se primenjuju širom sveta.