Vesti
Društvo i ekonomija
Gorivo će biti sve skuplje
24.02.2012. 20:00
Izvor: Blic
Gorivo će biti sve skuplje
Država zbog visokih cena goriva za sada samo verbalno preti naftašima, jer još nema ozbiljnih potvrda da će biti ograničene marže na naftne derivate. I ako bi ova odluka bila doneta, to bi samo jednokratno uticalo na maloprodajne cene jer njih sada diktiraju svetska tržišta, na kojima vrednost nafte raste. Ali ponovno vraćanje na sistem određivanja maksimalnih cena, prema nekim mišljenjima, možda bi dalo rezultata.
Milutin Mrkonjić, ministar infrastrukture i energetike, najavio je preksinoć da će država ograničiti marže slično onome kako je to učinila s hranom. Međutim, juče niko od nadležnih u ovom i u Ministarstvu trgovine nije imao komentar niti se Mrkonjić javljao na telefon da pojasni svoju izjavu koju ni premijer nije potvrdio.
Oglasio se samo ministar energetike i trenutno savetnik premijera za energetiku, rekavši da je poslednje poskupljenje goriva, od nekoliko dinara, izazvano objektivnim okolnostima i tržišnim kretanjima.
- Sugerisao bih kompanijama da vode računa o cenovnoj politici jer su prošle godine imale odlične rezultate i ne bi trebalo da teže da ih još poboljšavaju na račun građana.
Kada određuju cene, trebalo bi da imaju u vidu i posledice po inflaciju i privredni rast - naveo je Škundrić.
On je istakao da je intervencija države potrebna u situacijama kada se jave poremećaji na tržištu, što sada nije slučaj. On je rekao da ne želi da konfrontira svoje mišljenje s Mrkonjićevim stavom.
- Nisam član Vlade i ne mogu da kažem šta ona planira. Možda Mrkonjić ima mogućnosti da nešto uradi - rekao je savetnik premijera, a prema saznanjima „Blica“, neprijatno iznenađeni Mrkonjićevom najavom bili su još neki ministri u Vladi.
Srbija je do početka prošle godine imala fiksnu maržu od oko pet dinara, kao i sistem administrativnog određivanja maksimalnih cena. Na pitanje kolike su marže, Slobodan Sokolović, bivši pomoćnik ministra energetike, navodi za „Blic“ da je država pustila da se cene slobodno formiraju i da niko ne može reći kolike su marže.
- Država ima zakonskog osnova da ograniči maržu i da odredi maksimalne cene. To imaju Slovenija i Hrvatska. Pitanje je kako bi se to odrazilo na snabdevanje tržišta - istakao je Sokolović, sada generalni sekretar Nacionalnog naftnog komiteta.
Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), čije su članice OMV, MOL, Helenik, Petrobart AVIA, INA, kaže da iskustvo govori da je zdrva konkurencija najbolji način zaštite potrošača. U Udruženju privatnih benzinskih stanica kažu da su marže kod benzina od tri do pet-šest dinara, kod dizela D2 oko pet dinara, a evrodizela i do 10 dinara.
Ljubinko Savić iz PKS kaže da bi ograničavanjem marži bili zaštićeni prodavci, ali da to ne bi na duži rok smanjilo cene.
- Mislim da je to dobra stvar da se uradi u uslovima, takoreći, više sile. Naša ekonomija je veoma osetljiva, a ovo je momenat koji utiče na inflaciju - navodi Savić.
Vlada Srbije nije razmatrala mogućnost ograničavanja marže na naftne derivate, izjavio je premijer Mirko Cvetković. „Pretpostavljam da je rasprava vođena unutar ministarstva“, rekao je Cvetković i dodao da pitanje marži nije vezano samo za jedno ministarstvo, već i za Ministarstvo trgovine.
„Reč je i o našim međunarodnim obavezama o slobodnom tržištu“, rekao je premijer.