Vesti
Društvo i ekonomija
Gorivo opet poskupljuje
29.02.2012. 12:00
Izvor: novosti
Gorivo opet poskupljuje
NIS u utorak povećao cene u velikoprodaji zbog prilika na globalnom svetskom tržištu naftnih derivata, odnosno krize u Persijskom zalivu i rasta cene sirove nafte na berzama
GORIVO u Srbiji opet poskupljuje. NIS je u utorak podigla veleprodajne cene motornog goriva, i to evrodizela za dva dinara po litru, dizela „D2“ za 1,45 dinara, kao i cenu benzina „BMB 95“ za 2,15 dinara po litru.Cena „evropremijuma BMB 95“ nije menjana. Poskupeo je i tečni naftni gas TNG za dinar.

U NIS kažu da je povećanje cena motornog goriva uslovljeno prilikama na globalnom svetskom tržištu naftnih derivata, odnosno krizom u Persijskom zalivu i rastom cene sirove nafte na svetskim berzama. Ipak, na poskupljenje je uticala i situacija na domaćem tržištu prouzrokovana slabljenjem dinara u odnosu na dolar, kao i činjenicom da Dunav na nekim mestima još nije u potpunosti prohodan zbog leda. Zato se derivati, umesto rekom, kao najjeftinijim vidom transporta, dopremaju znatno skuplje - železnicom i auto-cisternama.

- Nemamo prostora za manevar, pa će cene morati da idu nagore - potvrđuje Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije. - Ovako stanje neće moći još dugo da potraje. Nadamo se da će država naći načina da spreči ponašanje NIS koje sve više liči na monopolsko.

Tatić tvrdi da NIS na nekim svojim maloprodajnim objektima prodaje jeftinije gorivo, nego što drugima daje kroz veleprodajnu mrežu. Nude se, kaže Tatić i ogromni popusti na odloženo plaćanje velikim kupcima.

- Ukoliko NIS ne bude imao više sluha za nas male, preti zatvaranje velikog broja privatnih benzinskih pumpi i mnogo ljudi će ostati bez posla - kaže Tatić.

U utorak nijedna od pet najvećih kompanija koje snabdevaju tržište Srbije nije menjala cenovnike ali, kako „Novosti“ saznaju, povećanje cene je samo pitanje dana i količine zaliha.