Vesti
Društvo i ekonomija
Vlada platila Železaru 40 miliona i jedan dolar
29.02.2012. 20:00
Izvor: S Media
Vlada platila Železaru 40 miliona i jedan dolar
Kupujući smederevsku železaru, Vlada preuzela na sebe i otplatu njenog duga. Amerikanci pristali da nam otpišu 25 odsto tih potraživanja, tako da dug sada iznosi oko 40 miliona dolara.
Američki „Ju-Es stil“ nije od Srbije dobio samo jedan dolar za smederevsku železaru već celih 40 miliona dolara, pokazuje ugovor o kupoprodaji u koji je „Blic“ imao uvid. Naime, kompanija „Ju-Es stil Srbija“ imala je dugovanja prema sestrinskoj firmi „Ju-Es stil“ u slovačkim Košicama i taj dug Srbija je ugovorom nasledila i isplatila.
Reč je o dugu nešto većem od 53 miliona dolara, ali su Amerikanci pristali da nam otpišu 25 odsto tih potraživanja, tako da smo za smederevsku železaru platili oko 40 miliona dolara.

Vlada "kupila" i dug Železare
Odredbe ugovora pokazuju da se Vlada Srbije kao kupac obavezala da će platiti dug železare od 53.180.000 dolara ustanovljen 31.decembra 2011. godine za isporučene sirovine, opremu, delove i nabavku, pružene kompjuterske i menadžmentske usluge.
Taj novac, kako stoji u ovom dokumentu, potražuje „Ju-Es stil“ iz Košica. U dogovoru s menadžmentom američke kompanije, potraživanja su umanjena za 24,7 odsto, što znači da je Vlada morala da plati dug od oko 40 miliona dolara.
Ugovorom su date dve mogućnosti plaćanja - tako što će država iskoristiti raspoloživi novac s računa „Ju-Es stila Srbija“ jednak dugu ili će ga sama platiti u roku od tri dana od završetka transakcije.

Kako će Vlada platiti?
Iako su rokovi za plaćanje istekli, i dalje nije poznato na koji način je Vlada Srbije isplatila dug Košicama, na šta se obavezala potpisivanjem ugovora, jer su zvaničnici uključeni u ovu transakciju bili nedostupni za komentar.
Ne zna se da li je i koliko sredstava u trenutku transakcije bilo na računu „Ju-Es stila Srbija“ i, ako jeste, da li je bilo dovoljno novca da se pokrije dug Košicama ili je država morala da doplati taj deo iz svoje kase.
Ono što se jasno vidi iz potpisanog dokumenta jeste da je Vlada Srbije pristala da bude garant plaćanja obaveza „Ju-Es stila Srbije“ i naknade bilo kakve štete ukoliko je bude bilo prema trećim licima.
S druge strane, obaveze prema Vladi Srbije imao je i „Ju-Es stil Košice“. Ugovorom su se obavezali da će nam ostaviti obrtna sredstva u iznosu od 110 miliona američkih dolara. Ovaj iznos je, kako je ugovoreno, morao da bude potvrđen u roku od 10 dana od momenta zatvaranja transakcije.
- Ukoliko se utvrdi da je iznos obrtnih sredstava „Ju-Es stila Srbije“ bio manji od tog iznosa, kompanija iz Košica ima obavezu da isplati manjak u roku od pet dana od utvrđivanja manjka - stoji u ugovoru.
Rokovi za ispunjenje ove obaveze su takođe prošli, ali je i dalje nepoznanica da li su obrtna sredstva „Ju-Es stila“ u trenutku prodaje vredela toliko.
Država Srbija je zvanično kupila Železaru Smederevo za svega jedan dolar. Čak i ta cena dovedena je u pitanje, imajući u vidu godišnje gubitke koje je železara pravila pod rukovodstvom američke kompanije. Prema zvaničnim podacima, neto gubitak tog giganta u prošloj godini bio je 200 miliona dolara.